Laura Borràs, moment crític: les ombres que sobrevolen la seva declaració

La presidenta de Junts, que declara aquest dilluns al TSJC, es troba contra les cordes després de la confessió dels altres dos acusats i que diversos testimonis hagin validat les tesis de la Fiscalia

Una manifestant al passeig de Lluís Companys, en la concentració prèvia al judici a Borràs.
Una manifestant al passeig de Lluís Companys, en la concentració prèvia al judici a Borràs. | Adrià Costa
26 de febrer del 2023
Actualitzat el 01 de març a les 10:34h
Laura Borràs repeteix una rutina cada matí quan arriba al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La seva defensa, que porten Gonzalo Boye i Isabel Elbal, amb el suport de l'advocat Jordi Cabré, arriba pel passeig de Lluís Companys i espera a les escales del Palau de Justícia. Es pot intuir quan arribarà el cotxe que porta Borràs perquè els Mossos que custodien l'entrada de l'edifici separen les tanques perquè pugui passar la presidenta de Junts i els seus acompanyants. Quan arriba, se saluda amb els advocats i pugen junts les escales. Aquesta setmana, en el tram final del judici, farà el mateix, amb la diferència que, ara sí, la dirigent independentista afronta el moment decisiu i haurà de dir la seva sobre el cas dels contractes a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

Amb el gruix del judici celebrat, hi ha dubtes pendents que Borràs haurà de resoldre durant la seva declaració. Ella encara no ha dit res. Només va refermar, per qüestions de tràmit, que no havia comès cap delicte. S'ha passat el judici asseguda al banc dels acusats, cara a cara amb Isaías Herrero i Andreu Pujol, escoltant atentament els testimonis i comentant alguns aspectes amb els seus advocats. La presidenta de Junts arriba contra les cordes al tram final del judici després de la confessió dels altres dos acusats i que diversos testimonis de pes hagin acreditat les tesis de la Fiscalia. La declaració, aquest dilluns, arribarà després de la prova pericial i documental. Després d'una setmana dura, amb l'excepció dels testimonis de la defensa, la presidenta de Junts podrà dir la seva última paraula.
 

- Hi va haver fraccionament? 

 Laura Borràs haurà d'explicar si hi va haver fraccionament de contractes i perquè va optar per fer diversos contractes menors per al projecte de la pàgina web de la ILC i no pas un contracte negociat, com plantejaven tècnics de l'organisme i com haurien advertit interventores de la Generalitat. Segons han explicat diversos testimonis, Borràs va negar-se a canviar el tipus de contractació malgrat les advertències de possibles irregularitats. La presidenta de Junts defensarà la seva actuació -testimonis com el seu successor a la ILC l'avalen-, argumentarà que el tipus de contractació era l'adequat i que no hi va haver pas fraccionament, perquè eren projectes diferents.
 

- Coneixia els pressupostos falsos?

Diversos testimonis -cooperatives, el cunyat i una amiga d'Herrero, i un conegut de Borràs- han explicat que es van fer pressupostos falsos amb dades seves sense autorització. Segons la Fiscalia, servien per camuflar les irregularitats, perquè al final l'adjudicatari final sempre era Herrero. Borràs haurà d'explicar si tenia constància d'aquests pressupostos "comparsa" i si ella hi va col·laborar fent-los, facilitant dades a Herrero o bé donant instruccions sobre com elaborar-los. Durant el judici, l'administradora de la ILC va explicar que una sola persona, Isaías Herrero, enviava tots els pressupostos amb diferents noms, cosa que la va incomodar. La declaració de Borràs i l'habilitat de la defensa seran decisives per desactivar el delicte de falsedat documental.
 

- La clau d'uns correus electrònics dubtosos

Una peça clau de la causa són els correus electrònics entre Borràs i Herrero en què es s'explica com elaborar pressupostos falsos per optar a adjudicacions a la ILC. Herrero els ha reconegut. La Fiscalia hi té dipositades moltes esperances, i l'objectiu de la defensa és fer caure la prova amb l'argument que es van obtenir de manera il·legal i no se'n va garantir la cadena de custòdia. Els testimonis policials defensen, amb més o menys precisió, la seva actuació durant la investigació, i Boye confia en l'informe pericial que veurà aquest dilluns el tribunal. Per ara, els correus s'han pogut utilitzar, però el tribunal tindrà l'última paraula en sentència. Borràs haurà de respondre si aquests correus són certs o, com ha dit en més d'una ocasió, si han estat manipulats, i en quins termes.
 

- Herrera era un informàtic "únic"?

Està justificat adjudicar un contracte a una persona de manera directa si es pot acreditar que només ella pot fer una feina determinada. ¿Isaías Herrero era un informàtic "únic" i insubstituïble per elaborar el nou portal web que volia Borràs? Per a alguns dels testimonis, sí, "era el millor", i fins i tot se l'ha definit com el "Rafa Nadal" de la informàtica, expert en aquest àmbit i també amb una sensibilitat creativa especial i amb expertesa demostrable en l'àmbit de la literatura digital. La defensa de la presidenta de Junts vol desactivar la prevaricació. Per fer-ho, ha de provar que la contractació d'Herrero no va ser arbitrària, sinó que responia a un criteri professional perquè era l'única persona capaç de dissenyar una pàgina web que va marcar "un abans i un després" a la ILC.

 

- És una persecució política? 

La defensa de Borràs al TSJC és purament tècnica. Boye i Elbal han fet suar els testimonis que han comparegut amb interrogatoris incisius i durs sobre com es van fer les investigacions i sobre temes de contractació pública. La declaració de Borràs tindrà un component polític? Denunciarà davant del tribunal que el judici és una persecució política contra ella? La presidenta de Junts i el seu entorn sostenen que és víctima de lawfare i que la investigació va ser prospectiva, però els seus advocats, més enllà de protagonitzar enfrontaments amb el president del tribunal per les interrupcions a alguns interrogatoris, han dissenyat una estratègia allunyada de titulars polítics i basada estrictament en elements tècnics.

La pericial clau (i polèmica) de la defensa de Borràs

Abans de la declaració més esperada, el tribunal veurà la pericial informàtica aportada per la defensa de Laura Borràs. Es tracta d'una prova clau, que serà llarga i que ha de mostrar que la documentació, i concretament els correus electrònics que acreditarien les presumptes irregularitats, es va obtenir de manera irregular i no se'n va garantir la cadena de custòdia. Si això queda provat a ulls dels magistrats, aquesta prova hauria de decaure i la defensa de Borràs faria un pas important per a aconseguir un bon resultat al judici. La pericial, però, no ha estat exempta de polèmica. L'han elaborada dos pèrits informàtics, un dels quals és Emilio Hellín, conegut ara com a Luis Enrique Hellín, un ultra condemnat per l'assassinat de l'activista socialista Yolanda González durant la Transició.