Les tensions internes bloquegen el Memorial Democràtic

La junta de govern va haver d’ajornar l’aprovació de l’avantprojecte del 2017 per manca de consens | Hi ha desacords sobre les exposicions a programar i alguns vocals reclamen que es commemori els 40 anys del restabliment de la Generalitat

11 de novembre del 2016
Actualitzat el 12 de novembre a les 15:56h
La darrera reunió de la junta de govern del Memorial Democràtic, celebrada la setmana passada, va ser intensa. Estava previst que s’hi aprovés l’avantprojecte d'activitats de l'any 2017, però les discrepàncies expressades per un seguit de vocals van aconsellar a Carme García, la directora general de Relacions Institucionals del Govern, ajornar la sessió i buscar el consens.

La junta de govern del Memorial Democràtic, un ens de recuperació de la memòria històrica que dirigeix el periodista Plàcid Garcia-Planas, està formada per representants dels grups parlamentaris i de la Generalitat, directius de museus i arxius, i membres de les entitats memorialístiques. Carme Garcia, adscrita a la conselleria de Raül Romeva, va presidir la reunió i, segons ha pogut saber NacióDigital, va escoltar crítiques per la manera en què es va presentar l’avantprojecte de pressupost, sense desglossar les partides destinades als projectes d’exposicions de l’any vinent.

Un dels vocals va preguntar perquè no s’elaborava un pressupost més detallat i la directora general va admetre que el Memorial Democràtic, molt castigat pressupostàriament durant els cinc anys de govern d'Artur Mas, quan depenia de la vicepresidenta Joana Ortega, d'Unió, necessitava de més personal tècnic especialitzat en gestió.

De cara al 2017, el Memorial Democràtic té previst centrar les seves activitats en la commemoració dels 80 anys de la Guerra Civil, el que inclou una mostra sobre la revista infantil Patufet durant el conflicte i una altra sobre l’activitat consular a Barcelona en relació a un projecte independentista en plena guerra.

Alguns vocals van defensar que es commemoressin d’alguna manera també els quaranta anys del restabliment de la Generalitat, que es va produir el 1977, i que en principi no estava previst. El 1977 és un any ple d’esdeveniments rellevants, des de la manifestació de l’11 de setembre fins a la primera gran tractorada de la Unió de Pagesos.

Davant de la intensitat del debat, tothom va agrair que Garcia resolgués la situació ajornant la decisió final sobre l’avantprojecte. Des del Memorial Democràtic s’ha assegurat a NacióDigital que no va donar prou temps a prendre la decisió final sobre el tema i que es farà en la propera reunió, prevista per a la tercera setmana de novembre.
Arxivat a