Maragall trenca amb el PSC per revitalitzar la campanya

ERC sacseja el tauler de joc per seduir el votant sobiranista en la cursa del 28-M i suma el cop de porta a Collboni a la recuperació de l'enemistat històrica amb l'espai postconvergent

Ernest Maragall, en l'acte d'inici de campanya d'ERC.
Ernest Maragall, en l'acte d'inici de campanya d'ERC. | Marc Puig / ERC
16 de maig del 2023
Actualitzat a la 13:06h
Davant de les tendències que marquen totes les enquestes, que dibuixen un triple empat entre Ada Colau, Jaume Collboni i Xavier Trias en les eleccions del 28-M a Barcelona, era imprescindible que ERC sacsegés el tauler de joc per recuperar la centralitat. I ha estat precisament això el que ha fet Ernest Maragall, candidat dels republicans, anunciant per primer cop que, després del resultat de les eleccions, no hi haurà cap mena d'entesa de la seva formació amb els socialistes, amb els que sí que s'obren a pactar-hi tant Xavier Trias com Ada Colau. "Faré un govern on no hi sigui el PSC. Aquest PSC no pot estar en la governació de Barcelona", va esbombar dilluns al vespre durant el primer debat televisiu de la campanya, organitzat per Betevé. Una declaració que s'emmarca en la necessitat d'ERC de revitalitzar la seva posició i apel·lar, també, al vot independentista.

Si bé durant tots aquests mesos Collboni i Maragall no han demostrat sintonia, fins ara no hi havia hagut ni una declaració explícita sobre pactes postelectorals recíprocs per part de cap de les dues bandes. Les declaracions de Maragall demostren la voluntat dels republicans de diferenciar-se davant d'un escenari no definitiu però sí probable: una entesa entre Trias i Collboni. Dilluns mateix, el candidat de Junts va demostrar la seva simpatia cap al model econòmic dels socialistes, i també ha dit en reiterades ocasions durant la precampanya que allargarà la mà tant al PSC com als republicans. Trias, que es presenta sense mostrar les sigles de Junts, només ha tancat la porta a pactes amb l'actual alcaldessa, i fins i tot s'ha obert a acceptar els vots del PP per arribar a l'alcaldia. Una operació, que Maragall també apunta que podria produir-se per investir el candidat del PSC. "El senyor Collboni quasi obertament és el cavall de Troia del PP en aquesta ciutat. Aquí hi ha un risc per a Barcelona", denunciava el candidat d'ERC aquest diumenge en una entrevista a Nació.

En el transcurs del debat a la televisió barcelonina, Maragall va incidir en el fet que tant Colau com Trias no tanquen la porta a una entesa amb el candidat del PSC. "Estan competint", va assenyalar. I va ser en aquest punt que va dir, davant d'aquesta "constatació", que ell no ho farà. I va anar més enllà a la càrrega contra Collboni. "El que vostè és ara, és el PSC del qual vaig marxar perquè va deixar de ser catalanista i socialista. Ara és un exemple de partit depenent de l'Estat. La versió extrema de l'espanyolisme", va etzibar Maragall, tot recordant quan va estripar el carnet socialista. El candidat d'ERC, que va guanyar les eleccions el 2019, però que no va aconseguir arribar a l'alcaldia, deixa ben clar ara al seu electorat, però també especialment a l'independentista que podria votar a Trias, que en cap cas els republicans participaran d'un acord amb un partit de caràcter antisobiranista. Un partit amb el qual, per cert, ERC sí que col·labora activament al Congrés, on ha aprovat tres pressupostos al PSOE.