La Moncloa apunta al poder judicial després de l'anunci de Sánchez: «El govern és més fort que ahir»

L'executiu avisa que si el PP manté el "bloqueig inamovible" per renovar el CGPJ, "estudiarà altres vies"

Pilar Alegría i José Luis Escrivá a la Moncloa aquest dimarts.
Pilar Alegría i José Luis Escrivá a la Moncloa aquest dimarts. | Europa Press
30 d'abril del 2024
Actualitzat a les 14:48h

"El govern és més fort que ahir". Ho ha assegurat la vicepresidenta segona i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, al'acabar el primer consell de ministres després dels cinc dies de reflexió de Pedro Sánchez. Ha comparegut junt amb la ministra portaveu, Pilar Alegría, i el titular de Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá.

La portaveu ha insistit en la necessitat de renovar el CGPJ, que porta cinc anys bloquejat pel PP, però ha assegurat que "el criteri de l'executiu no ha canviat", en referència a la possibilitat que es modifiqui la llei -que requereix una majoria de tres cinquenes parts- per renovar-lo per majoria. "Sempre hem treballat per un acord -ha dit-, però si hi ha un bloqueig inamovible per part del PP, estudiarem i valorarem altres vies". Sobre la modificació de la Llei de publicitat institucional, per respondre als "infundis de pseudomitjans", ha deixat la porta oberta: "Cal un debat serè".  

Pilar Alegría s'ha referit al "debat molt important" sobre la regeneració democràtica i la "màquina del fang". Ha esmentat un exemple ben recent, la nota publicada per un digital que assegurava que Sánchez volaria amb el Falcon a Doñana aquest pont -demà és festiu a Madrid-. L'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ho ha comentat avui com a fet cert, quan ja s'ha desmentit.

La vicepresidenta Yolanda Díaz ha fet un paper de més duresa que Alegría durant la compatreixença i s'ha mostrat del tot escèptica sobre la possibilitat que Alberto Núñez Feijóo s'avingui a cap acord per renovar el poder judicial, perquè la seva estratègia està centrada a "destrossar les institucions del nostre país". "Sé molt bé el que vol el senyor Feijóo", ha dit. 

Els tres ministres han mostrat l'alleugeriment que respira l'executiu després que, aquest dilluns, Pedro Sánchez desvetllés la incògnita que ha tenallat la vida política espanyola durant els cinc dies de "reflexió" que es va autoimposar el líder socialista. Yolanda Díaz va ser rebuda per Sánchez immediatament després del seu anunci a la Moncloa. 

La vicepresidenta segona i líder de Sumar vol recuperar protagonisme després d'aquests dies i en un moment en què el seu projecte polític no acaba d'agafar volada, després d'uns mals resultats a les eleccions gallegues i basques. Díaz ha afirmat que ara cal "omplir de contingut el punt i a part del que parlava el president del govern". 

La reducció de la jornada laboral, més a prop

Díaz ha presentat la nova norma sobre empleabilitat, que ha presentat com un canvi en "la cultura laboral" i que inclou més drets per als aturats i aporta recursos i formació, adreçats especialment a la franja de persones de més de 52 anys. La norma inclou una atenció personalitzada a les persones afectades. Díaz s'ha mostrat confiada en una reducció de la jornada laboral properament, que sigui fruit d'un acord tripartit de l'executiu amb sindicats i patronals. Es tractaria de reduir l'article 34 de l'estatut dels treballadors per anar a una jornada de 37 hores i mitja a partir del 2025, i implicaria una reforma del rellotge laboral per garantir el compliment d'aquest acord.

La vicepresidenta ha dit que el govern "ha de donar esperança" i ha fet una crida a la mobilització per defensar "els drets de la gent" la vigília de l'1 de Maig "perquè la democràcia també es guanya als carrers". Díaz ha afirmat que aquesta serà "la legislatura de la jornada de treball", posant en valor la reducció de la temporalitat, amb una taxa de temporalitat privada que ara és del 12,2%.

Alegría ha començat la roda de premsa mostrant les bones dades de l'economia, amb un creixement del 0,7% trimestral del PIB, superant la previsió, que era del 0,4%. Són dades que avui ha fet públiques l'Institut Nacional d'Estadística. 

 

Arxivat a