La Moncloa ja treballa en els pressupostos del 2025 i els desvincula de la investidura d'Illa

El govern espanyol, que aprova la pròrroga de la rebaixa de l'IVA, desafia Feijóo a unificar el discurs del PP sobre el finançament i veu encarrilada la reforma del Poder Judicial

La vicepresidenta Montero amb les ministres Alegría i Redondo.
La vicepresidenta Montero amb les ministres Alegría i Redondo. | europa press
25 de juny del 2024
Actualitzat a les 14:40h

El govern espanyol "ja està treballant en els pressupostos del 2025", ha assegurat la vicepresidenta primera i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, que ha desvinculat dels acords per a la investidura a Catalunya o per la possibilitat que es repetissin les eleccions en cas que no avanci la investidura de Salvador Illa. Montero ha confiat "que els partits que han desvinculat les dues coses mantinguin el seu compromís". 

La Moncloa ha confirmat la reunió imminent que tindrà lloc aquesta tarda a Brussel·les per "desbloquejar" la renovació del CGPJ. La portaveu Pilar Alegría ha assenyalat que aquest govern "és el govern del pacte i de l'acord" i que aniran a la trobada d'avui "amb la millor de les disposicions". La trobada serà entre el ministre Félix Bolaños, Esteban González Pons pel PP, i la comissària Vera Jouravá. Alegría no ha volgut concretar si les converses inclouen altres càrrecs institucionals, com la cúpula del Banc d'Espanya. "Ja és prou important que es faci aquesta reunió", ha dit.  

El consell de ministres d'aquest dimarts ha aprovat la distribució per aquest 2024 de 154.467 milions d'euros a les diverses comunitats autònomes de règim comú en concepte de lliuraments a compte, el que suposa 20.000 milions més que el 2023. Sobre la reforma del sistema de finançament i les crítiques que es llancen des del PP contra l'executiu, Montero ha recordat que Alberto Núñez Feijóo no va voler participar en un equip de treball per estudiar el tema. La vicepresidenta s'ha preguntat si Feijóo té "prou lideratge" per presentar una proposta pròpia i que aplegui tant "els senyors Moreno Bonilla, Ayuso o Rueda".

L'executiu ha subratllat aquest dimarts les bones dades de l'economia espanyola, que ha crescut un 0,8% el primer trimestre, una dècima més del previst. "El país avança en la bona direcció", ha afirmat la miniatra portaveu, Pilar Alegría, que ha comparegut junt a María Jesús Montero i la ministra d'Igualtat, Ana Redondo.

L'oli d'oliba, a la cistella bàsica

El govern espanyol ha prorrogat a través d'un reial decret les mesures anticrisi establertes per combatre els efectes econòmics i socials de les guerres d'Ucraïna i Gaza, que inclouen un paquet de suport a les famílies, com la supressió de l'IVA per aliments bàsics, com llet, pa, ous, farina o verdures. A partir de l'1 d'octubre, l'IVA passaria al 2%, tot confiant en el control de la inflació. A partir de l'1 de juliol, també l'oli d'oliba serà considerat producte bàsic amb un 0% d'IVA i així serà fins al 30 de setembre.

Montero ha informat també de la rebaixa de l'IRPF a les persones que cobrin el salari mínim, que no hauran de tributar ni patiran retencions d'IRPF, una mesura que també beneficiarà als qui ingressin menys de 22.000 euros. La vicepresidenta ha posat alguns exemples. Un pensionista que cobri uns 1.200 euros estalviarà el 80% del que tributava el 2018. Montero també ha garantit que no hi haurà talls de subministraments bàsics a col·lectius vulnerables. 

El consell de ministres ha presentat dos recursos d'inconstitucionalitat contra normes de la Comunitat de Madrid -les lleis 17 i 18- que afecten els drets de la comunitat LGTBI. Ana Redondo ha explicat que aquestes normes mantenen les teràpies de reversió en casos de persones trans, que la llei espanyola prohibeix. La ministra ha deixat clar que no hi haurà l'obligació de presentar informe psiquiàtric per part de les persones trans, com inclouen les normes madrilenyes. Avui se celebra el dia nacional de l'orgull LGTBI.