L'exmonjo de Montserrat i figura clau de la lluita antifranquista Ricard Lobo va morir aquest divendres als 88 anys, tal com ha avançat el diari Ara. Lobo va destacar dins i fora l'Església, sobretot al final de la dictadura de Francisco Franco i durant la transició, on va ser una de les figures més importants pel que fa a la recuperació de la Generalitat. I és que va ser el primer director del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) en democràcia.
Abans, Lobo va ser el 1971 cofundador de l'Assemblea de Catalunya, una plataforma d'agrupació política i social antifranquista que va desaparèixer amb la restauració de la democràcia. En aquest període, va ser detingut per la Guàrdia Civil en l'anomenada "caiguda dels 113" el 1973 i alliberat per la seva condició d'eclesiàstic. I, encara més enrere, va exercir de secretari de l'abat Aureli Maria Escarré al monestir de Montserrat.
Sigui com sigui, el llegat més important de Lobo són els 28 anys al capdavant del DOGC, en què va modernitzar les publicacions i va fer difusió dels fons bibliogràfics de la Generalitat. A més, el president Josep Tarradellas el va nomenar director de l'Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions (EADOP), mentre que el president Jordi Pujol el va ratificar i va mantenir els càrrecs fins al 2006.
Licenciat en Teologia a la Universitat de Laterà, a Roma; en Filosofia i Lletres a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i en Dret a la Universitat de Barcelona (UB), Lobo va ingressar molt jove com a monjo benedictí a Montserrat i ràpidament es va involucrar en la societat catalana de la dictadura franquista.