Moreno Bonilla demana a Sánchez retirar la proposta de finançament singular per a Catalunya

El president d’Andalusia afirma que vol “el millor per a Catalunya”, però que no es pot atendre “només” els independentistes

Sánchez, amb Moreno Bonilla a la Moncloa
Sánchez, amb Moreno Bonilla a la Moncloa | Moncloa
Redacció
20 de setembre de 2024, 19:35
Actualitzat: 19:38h

El president d’Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla, ha demanat aquest mateix divendres a la tarda al seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, que retiri la proposta de finançament singular per a Catalunya pactada entre ERC i PSC per fer president de la Generalitat Salvador Illa. Bonilla ha coincidit amb la petició que també ha fet a Sánchez el president de la Xunta de Galícia, el també popular Alfonso Rueda. El cap de l’executiu andalús ha assegurat que vol “el millor per a Catalunya”, perquè “si hi ha alguna comunitat autònoma amb llaços forts amb Catalunya és Andalusia”, però ha afegit que “el millor dels futurs no es construeix atenent els independentistes i prou, sinó tots els catalans”.

Bonilla ha lamentat que la reunió ha acabat “sense cap compromís concret per a Andalusia”, i ha subratllat que més que les trobades bilaterals que el cap de l’executiu estatal ha encetat amb els de les comunitats autònomes seria més eficaç una Conferència de Presidents, que “fa 785 dies que no es convoca”. Una conferència que hauria de servir, entre d’altres, per parlar del finançament de les autonomies.

En tot cas, en la reunió d'aquesta jornada el president andalús ha considerat que la proposta de finançament singular per a Catalunya és "una mala decisió per a Catalunya i per al conjunt d’Espanya”. A parer seu, l’Espanya actual es basa en la “solidaritat” i en la redistribució de la riquesa “entre ciutadans, no entre territoris”, per la qual cosa ha considerat que la proposta catalana “debilita Espanya, i per això la defensen els independentistes”.

Segons els seus càlculs, el model de finançament singular comportaria que Andalusia rebés 6.000 milions d’euros anuals menys cada any, mentre que el conjunt del sistema estatal en perdria 32.000. “Andalusia surt derrotada si aquest sistema veu la llum”, ha advertit. “No és una bona iniciativa, és un error. I per això li he demanat personalment que la retiri com més aviat millor en benefici d’un sistema basat en la solidaritat i la igualtat”, ha explicat el president andalús.

Per tot plegat, Bonilla ha insistit en la seva demanda a Sánchez perquè “reconsideri la decisió”, però ha advertit que si no ho fa, Andalusia “utilitzarà tots els elements al seu abast” per impedir un sistema de finançament que “trenca de facto la igualtat entre espanyols i en crea de primera i de segona”.