Per quins delictes s'hauria de jutjar Rajoy i Fernández Díaz per l'operació Catalunya?

Els dos exdirigents se situen en posicions importants en la guerra bruta contra l'independentisme, una actuació que, si la Justícia s'hi posés, implicaria presó per malversació i organització criminal

Jorge Fernádez Díaz i Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu
Jorge Fernádez Díaz i Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu | Europa Press
21 de gener de 2024, 19:10
Actualitzat: 22 de gener, 12:29h
Prevaricació, falsedat documental, revelació de secrets, malversació i organització criminal. Són alguns dels delictes, que sumats podrien suposar condemnes de desenes d'anys de presó, pels que podrien ser jutjats Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz. Quins serien exactament, què implicarien i per què? Davant tota la documentació aportada els darrers dies, Pedro Sánchez podria interessar la Fiscalia a obrir una investigació -li ho permet la llei-, però això encara no ha passat. Rajoy creu que "ho tenen difícil" aquells que vulguin trobar-li algun drap brut. Els tribunals espanyols no han tingut fins ara interès a investigar els fets.

Andorra fa temps que investiga els responsables polítics i policials de la trama -Rajoy, Fernández Díaz i l'exministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, en la part política- per la derivada andorrana de l'operació Catalunya, la que fa referència al tancament de Banca Privada d'Andorra (BPA) per les pressions de la policia patriòtica al govern andorrà. També s'investiguen els principals noms de la policia patriòtica. La investigació continua viva, però avança amb dificultats. Està oberta per delictes greus, com ara coacció a òrgans constitucionals, coaccions, amenaces, extorsió i xantatge. Les acusacions volen ampliar la querella, també, amb el delicte d'organització criminal.

Diferents fonts jurídiques consultades apunten diversos delictes que podrien haver comès tant l'expresident del govern espanyol com l'exministre d'Interior. Com que el moment és molt preliminar, és difícil acotar la participació de tots dos en l'operació Catalunya. D'això se n'haurà d'encarregar la investigació judicial, si finalment n'hi ha. També convé tenir en compte els criteris de prescripció del delicte, perquè la trama va començar fa més de 10 anys. Assumint tot això i a partir de la informació que ha aparegut, aquests són els delictes pels quals podrien acabar jutjats Rajoy i Fernández Díaz, en cas que algun dia s'asseguin al banc dels acusats.
 

- Prevaricació continuada

Les fonts consultades veuen una prevaricació continuada en el moment en què es comencen a ordenar investigacions prospectives, exageració d'algunes irregularitats o creació de proves falses per embrutar dirigents independentistes. Això hauria començat a partir de 2012, i tant Rajoy com Fernández Díaz n'estaven, com a mínim, al corrent. La prevaricació és un delicte de corrupció, que consisteix a dur a terme una actuació per part d'una autoritat pública sabent que aquesta és il·legal. Les penes es mouen generalment entre els 9 i 15 anys d'inhabilitació. En aquest cas, Rajoy perdria la condició de funcionari (és registrador de la propietat). 
 

- Falsedat documental continuada

De la mateixa manera, existiria un delicte de falsedat documental continuada, des del moment en què es creen documents presumptament oficials per embrutar dirigents independentistes o es fabriquen proves falses contra determinats algunes persones, com ara els comptes falsos d'Artur Mas o Xavier Trias en paradisos fiscals o els informes apòcrifs atribuïts a la UDEF. En aquest cas, les penes previstes generalment es mouen entre els 2 i 6 anys de presó per als autors de la falsedat, però caldria concretar quin paper hi van tenir Rajoy i Fernández Díaz. Relacionat amb això hi ha també el delicte de denúncia falsa, castigat amb penes que arriben als 2 anys de presó.
 

- Revelació de secrets

L'exconseller Giró va querellar-se també pel delicte de revelació de secrets contra Fernández Díaz i María Dolores de Cospedal, un altre dels noms habituals de l'operació Catalunya. Aquest delicte, castigat amb penes que poden arribar als 5 anys de presó, fa referència a vulneracions de la intimitat sense consentiment, així com confiscar documents o missatges, interceptar comunicacions o enregistrar converses. També difondre sense autorització de documentació -real o modificada- sobre una persona per perjudicar-la, pràctica habitual en el marc de la trama contra dirigents independentistes. En alguns casos, com amb Mas, Trias o Jordi Pujol, es va recórrer a dades confidencials de què disposa el ministeri d'Hisenda, que comandava Cristóbal Montoro.
 

- Delictes contra l'honor

Lligat amb el punt anterior hi ha els delites contra l'honor. Molts dels documents i proves falses creades en el marc de l'operació Catalunya no es van arribar a judicialitzar, però sí que es van filtrar a la premsa amiga per exagerar alguns fets, crear un estat d'opinió i empastifar els dirigents independentistes. En alguns casos, també, amb la vista posada a condicionar els resultats electorals i perjudicar el projecte independentista, cosa que podria suposar un delicte. En tot cas, es podria imputar també el delicte d'injúries i calúmnies, que poden arribar als 2 anys de presó.
 

- Malversació greu

Tota la trama s'havia de finançar d'alguna manera, i aquí hi podria haver un delicte de malversació greu, en el sentit que es van destinar diners públics a pagar actuacions il·lícites, com ara seguiments, confidents, investigacions sense indicis o creació de proves falses per part de la policia patriòtica. Aquest delicte, el més paradigmàtic de la corrupció, podria arribar als 12 anys de presó en la modalitat més greu. La malversació ha estat reformada en diverses ocasions i caldria concretar com això afecta els possibles encausats, i quina modalitat del delicte se'ls aplica.
 

- Organització criminal

De la informació que ha aparegut se'n desprèn l'existència d'una estructura organitzada dins del govern espanyol, jerarquitzada, amb divisió de funcions, que va actuar en el temps i per atacar rivals polítics i protegir els interessos del PP. Les fonts consultades apunten que podria existir, doncs, un delicte d'organització criminal, amb Rajoy i Fernández Díaz, entre d'altres, a la cúpula política. Les penes per als promotors o directors d'aquesta organització criminal podrien superar els 8 anys de presó, si s'assumeix que actuava per cometre delictes greus. Andorra està estudiant si s'investiga també per aquest delicte als responsables de la trama andorrana.
Arxivat a