El PP atraparia el PSOE a l'Estat, segons el CIS

Feijóo retallaria quatre dels cinc punts que el separaven de Sánchez fa només un mes, Vox seria tercera força i Sumar superaria còmodament Podem

Sánchez i Feijóo, en un cara a cara al Senat
Sánchez i Feijóo, en un cara a cara al Senat | Europa Press
20 de juny del 2024
Actualitzat el 21 de juny a les 11:04h

El PP atraparia el PSOE en unes suposades eleccions al Congrés, segons baròmetre del CIS publicat aquest dijous. Els socialistes guanyarien amb el 32% dels vots, només un punt per davant dels populars, una diferència que se situa dins del marge d'error de l'enquesta. La formació d'Alberto Núñez Feijóo retallaria quatre punts percentuals la distància amb Pedro Sánchez respecte a l'enquesta del maig, quan els separaven en cinc punts.

Vox segueix ocupant la tercera posició en l'estimació de vot, amb el 12%, i Sumar superaria còmodament Podem, amb el 9 i el 4%, respectivament. Pel que fa als partits independentistes, el CIS preveu un empat tècnic entre ERC i Junts amb l'1,8% i l'1,6% dels sufragis. S'ha Acabat la Festa, la formació d'Alvise Pérez que va obtenir tres eurodiputats, els trepitjaria els talons amb l'1,5% del vot.

Malgrat l'estreta diferència entre PSOE i PP, Sánchez supera Feijóo amb escreix com a figura preferida per a presidir el Govern espanyol. El 27% de la població voldria que el socialista mantingués el seu càrrec, mentre que el 14% preferiria un executiu amb Feijóo al capdavant. Una de cada quatre persones no vol que cap dels líders dels partits estatals arribi a la Presidència.

El CIS també preveu un transvasament destacat de vots entre les formacions independentistes. Només sis de cada deu persones que van votar ERC a les eleccions al Congrés el 2023 repetiria el seu vot; en el cas de Junts, ho faria el 77% dels seus votants. Una divisió que també afecta les esquerres espanyoles: de totes les persones que van votar Sumar, només la meitat mantindria la seva tria i el 23% marxaria a Podem, que es va escindir de la candidatura de Yolanda Díaz poc després d'iniciar la legislatura. 

Quan es pregunta per la segona opció de vot, l'electorat independentista no és recíproc: mentre que el principal 'pla B' dels votants juntaires és ERC (42%), els republicans optarien abans pel PSOE (28%) que per Junts (24%).