La premsa espanyola es frega les mans amb el descens de l'independentisme

Els principals diaris de l'Estat situen Puigdemont com el principal protagonista de les forces sobiranistes, però col·loquen Salvador Illa i Pedro Sánchez com a principals actors de la nit electoral

Les tres principals formacions independentistes
Les tres principals formacions independentistes | Ricard Novella / ACN
13 de maig del 2024
Actualitzat a la 1:24h

La patacada de l'independentisme a les eleccions del 12 de maig omple les pàgines principals dels principals mitjans de l'Estat. És un clam a la majoria de redaccions espanyoles, que destaquen en portada la caiguda electoral de les forces parlamentàries independentistes. Salvador Illa és el clar protagonista, però els més conservadors fan sang amb Junts, CUP i especialment ERC, per la pèrdua de vots, escons i percentatge de representació.

En primer lloc, El País ressalta que l'independentisme queda "lluny de la majoria" tot i els bons resultats de Junts. Destaquen el discurs de Carles Puigdemont just després de conèixer els resultats i el seu rebuig per la creació d'un futurible tripartit d'esquerres entre PSC, els comuns i els republicans. El Mundo se centra també en l'expresident de la Generalitat i situa Puigdemont com a clar protagonista dels independentistes.

"Últimatum a la Moncloa" i les pressions a Sánchez encapçalen els principals missatges de portada. La Razon, de manera magnànima, avança la seva editorial i assegura que "Catalunya liquida la via independentista". En la mateixa línia segueix l'ABC, que també categoritza de "patacada" la davallada independentista i fins i tot situen Catalunya "en contra de l'independentisme" en un dels articles d'opinió destacats a portada.

Van més enllà en un posicionament i l'articulista Chapu Apaolaza i sentencia que els vots del PSC provenen de les files sobiranistes. "Si a Illa l'han votat els independentistes és perquè el sanchisme ha assumit les seves posicions". Altres rotatius ultranacionalistes com OkDiario o Libertad Digital segueixen associant Puigdemont i Pedro Sánchez com a primer diagnòstic de les eleccions.

Les ràdios espanyoles apunten el tripartit

La Cadena Ser assegura que el tripartit és "l'única via possible" per a Catalunya després de la victòria de Salvador Illa. Asseguren que és l'únic camí del PSC, el del pacte amb Albiach i Aragonès, per establir un Govern en el menys que possible acord. El líder republicà ha deixat clar que no ho farà.

En canvi, a la Cadena Cope veuen possible una repetició electoral pel posicionament d'ERC després del discurs del president de la Generalitat en funcions en acabar el recompte electoral.