La premsa internacional descobreix Illa i enterra l'independentisme

Els mitjans destaquen la victòria socialista a Catalunya i deixen en un segon pla les formacions independentistes

Recull de diaris i mitjans internacionals
Recull de diaris i mitjans internacionals | Adrià Costa
12 de maig del 2024
Actualitzat a les 23:30h

Que el món observava amb determinació Catalunya durant els anys més forts del procés era un fet que es podia constatar amb les portades o els informatius dels principals mitjans del planeta. El món, després dels resultats d'aquest 12 de maig, ja no mira amb gaire atenció el país. Salvador Illa és el gran protagonista de la cobertura mediàtica a escala internacional.

El candidat socialista, clar guanyador dels comicis catalans, és la imatge central de tots aquells -pocs- rotatius i mitjans que han seguit les eleccions a Catalunya. The Guardian destaca que tot i la victòria és insuficient per formar govern, i assenyala la caiguda independentista.

El principal diari de l'Argentina, Clarín, és encara més contundent, titulant amb el fet que "es desfà la majoria independentista". També situen Illa com el principal protagonista de les eleccions, i apunten a un possible pacte entre PSC, Sumar i ERC per erigir un govern "d'esquerres" a la Generalitat. Consideren remarcable el fet que desaparegui Ciutadans i entri la formació d'extrema dreta d'Aliança Catalana.

Des d'Itàlia, el Corriere della Sera recullen les dades més objectives dels resultats de les eleccions, però posen el focus en tots els problemes de Rodalies que s'han repetit durant la jornada de diumenge. 

Ni rastre dels EUA ni Alemanya

Si Catalunya era objecte de debat i premsa internacional en els darrers anys pel seu pols amb l'Estat, ara ni tan sols les eleccions suposen una notícia d'última hora per als principals mitjans dels Estats Units, Alemanya o França. En plena campanya electoral per la Casa Blanca, les pàgines globals dels principals rotatius nord-americans han deixat passar de llarg la situació catalana. Tampoc hi ha rastre a Alemanya o França. Dilluns serà un nou dia.