Primera reacció oficial dels comuns al cas Errejón: «No en teníem cap coneixement»

El portaveu de la formació, Joan Mena, nega haver disposat d'informació prèvia i apunta que el partit està "a disposició de les víctimes" que han denunciat assetjament i conductes masclistes de l'exdiputat de Sumar

Joan Mena, portaveu dels comuns
Joan Mena, portaveu dels comuns | Europa Press
Redacció
28 d'octubre de 2024, 12:53
Actualitzat: 13:29h

Cinc dies després de la dimissió d'Íñigo Errejón com a diputat i portaveu parlamentari de Sumar per les acusacions d'assetjament sexual i conductes masclistes, els comuns han fet el primer pronunciament oficial sobre la crisi reputacional de l'espai polític que integren. El portaveu de la formació, Joan Mena, ha assegurat aquest dilluns que el partit no va conèixer fins la setmana passada els casos que assenyalen Errejón. "No teníem cap mena de coneixement d'aquests fets; evidentment, si ho haguéssim sabut, ho hauríem posat en coneixement de Sumar", ha afirmat Mena en una roda de premsa a la seu del partit a Barcelona.

Les paraules de la formació catalana -integrada a Sumar- arriben després que la direcció de l'espai polític a escala estatal entonés el mea culpa dissabte, en una compareixença pública pilotada per Ernest Urtasun, dirigent dels comuns. Mena ha demanat disculpes a totes les persones que s'han sentit decebudes pel cas Errejón, tenint en compte que formava part del seu mateix espai polític, i "per no haver estat capaços d'abordar-ho millor". "Ens comprometem categòricament a treballar incansablement per refer la confiança amb les persones que s'hagin sentit desil·lusionades", ha reblat.

El portaveu del partit ha condemnat qualsevol acte de violència masclista sense excepcions, independentment de l'àmbit en què es produeixi o de qui sigui l'agressor: "Exigim una resposta compromesa en aquest cas i en d'altres que puguin sorgir sense tornar a victimitzar les persones afectades". "Ens posem a disposició de les víctimes per ajudar-les en tot el que sigui possible. Cap actitud masclista té justificació i la nostra posició és molt clara: solidaritat i suport incondicional a les víctimes", ha afegit Mena.

Les primeres declaracions oficials dels comuns sobre el cas Errejón s'han encavalcat amb les manifestacions de Podem, partit del qual l'exdiputat en va ser cofundador. El portaveu de Podem a l'Estat, Pablo Fernández, ha assegurat que fa temps ja van avisar Yolanda Díaz de les acusacions que circulaven a les xarxes sobre l'ara exdiputat per agressions masclistes. "Vam fer el que consideràvem oportú perquè era públic", ha apuntat en una roda de premsa en què ha citat el cas de tocaments en un concert a Castelló.

Tal com ha revelat Fernández, van "posar en coneixement" de Díaz les informacions, tot i que no ha detallat què els va respondre l'ara vicepresidenta segona del govern espanyol. Sumar ha de decidir aquest dilluns qui assumeix les funcions de portaveu al Congrés que tenia assignades Errejón.