Errejón plega entre acusacions de violència masclista

El portaveu del grup parlamentari de Sumar al Congrés, fundador de Podem al costat de Pablo Iglesias, assegura que ha arribat "al límit de la contradicció entre la persona i el personatge" en la seva tasca pública

Íñigo Errejón, en una imatge d'arxiu.
Íñigo Errejón, en una imatge d'arxiu. | Alberto Ortega / Europa Press
24 d'octubre de 2024, 14:45
Actualitzat: 21:30h

Íñigo Errejón, portaveu parlamentari de Sumar i fundador de Podem al costat de Pablo Iglesias -de qui s'havia distanciat de manera sorollosa des que van topar pel rumb de la formació-, deixa la política. En un comunicat emès aquest dijous a la xarxa social X, Errejón ha indicat que necessita "abandonar" la política institucional. El text, que barreja consideracions polítiques i també personals, assenyala que ha arribat "al límit de la contradicció entre la persona i el personatge" en l'exercici de les responsabilitats públiques. En tot cas, la decisió arriba després que hagin aparegut públicament acusacions de violència masclista contra el portaveu parlamentari de Sumar.

La formació que lidera Yolanda Díaz ha emès un comunicat poc després de les paraules d'Errejón. "Després de les informacions aparegudes aquesta setmana, iniciem un procés per recopilar informació sobre les declaracions que s'havien vessat, fonamentalment en xarxes socials, sobre ell", ha indicat Sumar. L'executiva del partit s'ha reunit de manera immediata i, després d'escoltar-lo, ha acceptat la dimissió. "Aspirem a construir una societat i una política feminista, i això requereix un compromís ferm", manté el partit. Díaz, de viatge a Colòmbia, ha assegurat que la sortida d'Errejón es produeix "com a resultat del procés d'investigació iniciat per Sumar. Així, ha refermat el compromís "ferm i sense excepcions" contra el masclisme.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha mostrat “tota la condemna” als que “atempten” contra el “projecte d’igualtat” que defensa l'executiu. En un missatge a les xarxes socials Sánchez ha assegurat, sense citar el fins ara membre de Sumar, que el govern treballa per una Espanya “feminista” en què les dones tinguin “els mateixos drets, les mateixes oportunitats i la mateixa llibertat i seguretat que els homes”. Alhora ha donat “tot el suport” a les dones que “pateixen assetjament i abusos”, així com “tota la confiança” per a Yolanda Díaz i per a Sumar. Per la seva part, la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha demanat a Sumar que la investigació sobre Errejón arribi “fins a les últimes conseqüències”. 

Amb la sortida d'Errejón, l'actriu i col·laboradora del programa Zapeando de La Sexta, Elisa Mouliaá ha estat la primera a denunciar públicament l'exdirigent de Sumar per "assetjament sexual" amb un missatge a la xarxa social X.

Què ha dit Errejón?

"Després d'un cicle polític intens i accelerat, he arribat al límit de la contradicció entre el personatge i la persona. Entre una forma de vida neoliberal i ser portaveu d'una formació que defensa un món nou, més just i més humà. La lluita ideològica també és una lluita per construir formes de vida i relacions millors, més cuidadoses, més solidàries i, per tant, més lliures. No se li pot demanar a la gent que voti diferent de com es comporta en la seva vidaa quotidiana", manté Errejón en el comunicat. En el paràgraf anterior, el fundador de Podem, una de les cares visibles dels seus inicis, descriu mancances en el seu comportament derivades de com ha afrontat la primera fila de la política.

Com ho descriu? "En la primera línia mediàtica i política s'hi subsisteix i s'hi és més eficaç, almenys així ha estat en el meu cas, amb una manera de comportar-se que s'emancipa sovint de les cures, de l'empatia i de les necessitats dels altres. Això genera una subjectivitat tòxica que en el cas dels homes el patriarcat multiplica, amb companys i companyes de feina, amb companys i companyes d'organtització, amb relacions afectives i fins i tot amb un mateix", remarca el comunicat. També assenyala que porta temps treballant en un "procés personal" i d'acompanyament psicològic i que, per avançar-hi i "cuidar-se" necessita "abandonar la política institucional", que porta quasi una dècada exercint.

En el comunicat, Errejón anuncia que deixarà l'escó. "Acaba l'etapa més important de la meva vida. Una etapa dura i apassionant. Amb encerts dels quals n'estic orgullós i amb errros que espero contribuir a reparar amb aquesta decisió", assenyala el text. Errejón, després de distanciar-se d'Iglesias, va contribuir a fundar Més Madrid, amb Manuela Carmena al capdavant, i Més País, un moviment que aspirava a repetir el model arreu de l'Estat. Va ser un dels primers a aliar-se amb Yolanda Díaz per posar en marxa Sumar, un procés que va generar tota mena de topades amb Podem, tot i que va ser Iglesias qui va situar Díaz com a relleu quan va deixar de ser vicepresident del govern espanyol.

Més Madrid ho sabia

Més Madrid ha confirmat que després que es conegués l'acusació contra Errejón, la direcció del partit es va reunir per valorar la situació i es va posar en contacte amb ell, que va confirmar els fets. Davant d'això, van demanar a Sumar que exigís a Errejón l'acta de diputat, un moviment que no va arribar.

Arxivat a