Sumar entona el mea culpa i demana disculpes pel cas Errejón

Urtasun admet que l'espai és conscient que ha trencat la confiança d'una part de l'electorat i es compromet a desplegar un pla d'acció intern com a "garantia de no repetició"

26 d'octubre de 2024, 12:50
Actualitzat: 13:25h
Urtasun i Hernández, aquest dissabte
Urtasun i Hernández, aquest dissabte | Eduardo Parra - Europa Press

Sumar ha entonat el mea culpa i ha demanat disculpes pel cas d'Íñigo Errejón. El ministre de Cultura del govern espanyol, Ernest Urtasun, ha reconegut que l'espai que ell integra és conscient que han trencat la confiança de molta gent i, per aquest motiu, ha assegurat que treballen intensament per refer les relacions. En aquest sentit, la responsable de Feminisme de Sumar, Amanda Andrades, ha anunciat que desplegaran un pla d'acció intern com a "garantia de no repetició". Aquest pla consta de quatre mesures.

La primera, continuar amb el procés intern per esclarir qualsevol fet contrari als "valors feministes" de l'espai que hagi pogut passar. La segona, establir canals i mecanismes de reparació, suport i acompanyament a les víctimes i afectades. La tercera, acabar el desenvolupament i posar en marxa "l'abans possible" els protocols d'abordatge dels casos d'assetjament i agressions sexuals, però també els de prevenció i actuació davant de comportaments discriminatoris. I, finalment, desenvolupar un programa formatiu sobre masclisme i violència sexual obligatori per a tots els i les membres dels òrgans directius i de coordinació o bé aquells i aquelles que ocupen un càrrec públic. Andrades, amb la veu trencada, ha assegurat que Sumar està a disposició de les víctimes del fins fa res portaveu del grup parlamentari alhora que ha admès que "han fallat els mecanismes de detecció i prevenció", per la qual cosa assumiran responsabilitats. “Li ho devem a la societat espanyola”, ha considerat.

A preguntes dels i les periodistes, la responsable de Feminisme també ha reconegut que fa temps que treballen en les mesures, però que fins ara no les han pogut implementar. "No són l'últim pas, només el començament d'un camí", ha volgut subratllar. Ella mateixa ha considerat que els casos d'assetjament i agressió sexual denunciats en les últimes hores i mesos marquen un "punt d'inflexió".

Urtasun, per la seva banda, ha volgut destacar que si l'espai n'hagués tingut coneixement abans, com s'ha apuntat en diversos articles de premsa, s'haurien pres decisions més aviat. Més enllà d'això, ha apuntat que, per ara, no és el moment de fer "reflexions" sobre el futur del seu projecte polític o "càlculs polítics", sinó que ara toca "estar per les víctimes". Precisament per això i amb l'objectiu de ser "respectuosos" amb les denúncies, no han volgut avançar qui substituirà el també fundador de Podem en els seus càrrecs a Sumar. 

El ministre de Cultura ha expressat la voluntat de l'espai de col·laborar amb la justícia si li ho demanen i ha insistit en el fet que la direcció va actuar amb "contundència i celeritat" només tenir la informació. A més a més, ha argumentat que la presència d'Errejón al Congrés aquest dimecres es devia al fet que encara estaven recopilant informació. Finalment, Urtasun ha destacat que l'exlíder de Sumar, Yolanda Díaz, ara de viatge a Colòmbia en plena polèmica, va ser la primera a demanar responsabilitats a l'exportaveu parlamentari. "Ha participat en totes les decisions que hem pres en les últimes hores", ha recalcat, Urtasun, sobre el paper de la vicepresidenta segona del govern espanyol, molt debilitada.