La primera denúncia formal contra Íñigo Errejón per assetjament sexual ja ha estat judicialitzada, tal com ha avançat La Vanguardia. És el cas de l'actriu i presentadora Elisa Mouliaá, col·laboradora del programa Zapeando de La Sexta, que va ser la primera dona que dijous va donar la cara públicament com a víctima del diputat i exportaveu del grup parlamentari de Sumar al Congrés en un missatge a xarxes socials."Hola, soc víctima d'assetjament sexual per part d'Íñigo Errejón i vull denunciar-ho", va escriure al seu perfil d'X. Aquest matí, la policia espanyola ha entregat tota la documentació als tribunals perquè continuï la recerca. Això sí, sense interrogar Errejón, un fet poc usual.
Serà el jutjat d'instrucció 47 de Madrid qui portarà la causa. El titular és Adolfo Carretero, que començarà les diligències dilluns vinent. El primer tràmit serà demanar al Congrés dels Diputats si, efectivament, Errejón, ha deixat l'acta. Després, tocarà esclarir quin tipus de relació mantenien víctima i presumpte agressor i, tot seguit, veure si el cas ha de passar a mans d'un altre jutjat especialitzat en violència de gènere.
En declaracions a diversos mitjans, Mouliaá ha detallat que va formalitzar la denúncia el mateix dijous davant la unitat especialitzada d'Atenció a la Família i la Dona (UFAM) del cos de seguretat després de veure que totes les acusacions contra l'exdiputat eren anònimes i no se'ls donava veracitat. El seu objectiu, ha precisat, era animar al fet que altres fessin el pas. També ha admès que no havia pres aquesta decisió abans "per por", perquè sabia la dimensió social i política del personatge i "pel poder de la política, que mai saps fins on pot arribar".
"Em va tancar en una habitació i em va tocar sense consentiment"
Ara, La Sexta ha avançat el contingut de la denúncia a la qual també ha tingut accés Nació. En ella, l'actriu ha presentat amb proves i inclou fins a tres delictes d'assetjament masclista. Segons el seu relat, els fets van passar el 10 d'octubre del 2021, tot i que feia aproximadament un any que parlava amb Errejón a través de diversos canals de comunicació. Aquell dia, l'exdiputat la va convidar a la presentació del seu llibre i després ella, "per educació", també el va convidar a la festa d'uns amics on s'hauria produït l'agressió.
Concretament, el fundador de Podem, arribat un punt de la nit, la va tancar en una habitació amb pestell sense el seu consentiment. Tot seguit, es va treure el penis i la va petonejar i tocar sense consentiment. "Em va empènyer sobre el llit", detalla. "Es va sentir paralitzada", afegeix la denúncia. Després d'això, Mouliaá recorda que li va dir a Errejón que volia tornar a la festa perquè el seu amic s'havia quedat sol. Segons va explicar a RTVE Cristina Fallarás, la periodista que va destapar el cas que ha acabat amb la dimissió d'Errejón, hi hauria 11 víctimes més.
L'exportaveu del grup parlamentari de Sumar, que també havia estat fundador de Podem al costat de Pablo Iglesias, va anunciar dijous que deixava tots els seus càrrecs, així com l'acta de diputat en un comunicat emès uns dies després de fer-se públiques les últimes acusacions. En ell, assegurava que havia arribat "al límit de la contradicció entre la persona i el personatge" en la seva tasca pública, i mesclant consideracions polítiques i també personals, indicava que necessitava "abandonar" la política institucional. Errejón criticava la contradicció entre la "forma de vida neoliberal" en què vivia amb el càrrec de portaveu a Sumar. "La lluita ideològica també és una lluita per construir formes de vida i relacions millors, més curoses, solidàries i, per tant, més lliures. No se li pot demanar a la gent que voti diferent de com es comporta en la seva vida quotidiana", va mantenir. El fundador de Podem, una de les figures visibles en els seus inicis, també va descriure mancances en el seu comportament derivades de com ha afrontat la primera fila de la política.
Sumar inicia la seva pròpia recerca
La formació que lidera Yolanda Díaz va emetre un comunicat poc després d'Errejón informant que obrien un procés per recopilar dades i detalls dels casos sorgits a xarxes. L'executiva del partit, van apuntar, es va reunir immediatament després de conèixer els fets i, després d'escoltar-lo, van acceptar la seva dimissió. "Aspirem a construir una societat i una política feminista, i això requereix un compromís ferm", va mantenir el partit. Díaz, de viatge a Colòmbia, va afirmar que la sortida d'Errejón arribava "com a resultat del procés d'investigació iniciat per Sumar. D'aquesta manera, va voler refermar un compromís "ferm i sense excepcions" contra el masclisme.
Per la seva banda, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va mostrar “tota la condemna” contra aquells que “atempten” contra el “projecte d’igualtat” que defensa l'executiu estatal. En un missatge a X Sánchez ha assegurat, sense citar el fins ara membre de Sumar, que el govern treballa per una Espanya “feminista” en què les dones tinguin “els mateixos drets, les mateixes oportunitats i la mateixa llibertat i seguretat que els homes”. Alhora ha donat “tot el suport” a les dones que “pateixen assetjament i abusos”, així com “tota la confiança” per a Yolanda Díaz i per a Sumar. Per la seva part, la ministra d'Igualtat, Ana Redondo, ha demanat a Sumar que la investigació sobre Errejón arribi “fins a les últimes conseqüències”.
Més Madrid ho sabia
Errejón, després de distanciar-se d'Iglesias, va contribuir a fundar Més Madrid, amb l'exalcaldessa Manuela Carmena al capdavant, i Més País, un moviment que aspirava a repetir el model arreu de l'Estat. Va ser un dels primers a aliar-se amb Yolanda Díaz per posar en marxa Sumar, un procés que va generar tota mena de topades amb Podem, tot i que va ser Iglesias qui va situar Díaz com a relleu quan va deixar de ser vicepresident del govern espanyol. Justament dijous Més Madrid va confirmar que el mateix Errejón els havia confirmat personalment les acusacions de violència masclista. De fet, el partit ha destituït aquest divendres la diputada Loreto Arenillas, acusada d'encobrir una presumpta agressió sexual.
Després de reafirmar les sospites, Más Madrid ha explicat que van demanar al partit de la ministra de Treball que exigís al seu portaveu parlamentari l'acta de diputat, un moviment que no va arribar. "Desgraciadament, no hem sabut fer prou", ha sentenciat la líder de Més Madrid i actual ministra de Sanitat, Mónica García, en un missatge a X. García ha lamentat l'"horrorós i demolidor" cas d'agressió sexual relatat per la presentadora de La Sexta i ha fet autocrítica amb els comportaments i accions d'Errejón.