El PSC apel·la a tot el progressisme per guanyar el «combat democràtic» de Sánchez

Illa reclama el vot de la gent que vol "un canvi" després dels governs independentistes mentre Hereu celebra el fracàs de l'1-O a Santa Coloma

Jordi Hereu, durant el míting socialista a Santa Coloma de Gramenet
Jordi Hereu, durant el míting socialista a Santa Coloma de Gramenet | PSC
28 d'abril del 2024
Actualitzat a les 14:37h

En plena incertesa per quina serà la decisió de Pedro Sánchez, la campanya electoral continua i el PSC ha anat a jugar a casa. Santa Coloma de Gramenet, on Núria Parlon governa amb una còmoda majoria absoluta des de fa anys, ha acollit un dels actes importants en el camí cap al 12-M i que havia de protagonitzar Sánchez. Els socialistes han fet una apel·lació al suport de tot el progressisme, més enllà del PSC, per guanyar el "combat democràtic" en defensa del president del govern espanyol i Salvador Illa ha demanat el vot de tota la gent que "vol un canvi" per poder arribar a la Generalitat. 

Quan falten 24 hores perquè Sánchez faci pública la decisió, la situació del president espanyol ha marcat bona part de l'acte. Jordi Hereu, que ha confiat que en la resta de la campanya els militants puguin escoltar Sánchez i no a ell, ha fet una crida a defensar la "política democràtica". "És l'únic instrument que tenen les classes treballadores per millorar les condicions de vida", ha afirmat, i ha assegurat que els atacs de la dreta i l'extrema dreta contra Sánchez obliguen tots els sectors progressistes a no mirar cap a una altra banda. "El combat d'aquests dies és una lluita democràtica. No ens guanyaran", ha reblat.

El candidat Illa també ha fet referència a Sánchez i ha assegurat que ja s'ha aixecat una "resistència col·lectiva" en defensa del president espanyol i en contra dels intents de "destrucció de l'adversari". "Sánchez ha resistit individualment i ara hem de resistir col·lectivament i ajudar-lo a ell", ha assenyalat, i ha agraït al líder del PSOE la feina feta per "recuperar la normalitat" a Catalunya i en favor de la convivència.

En clau catalana, Illa ha acusat els governs d'ERC i Junts de no fer res per millorar el país i deixar una Catalunya "molt per sota de les seves possibilitats". Ha recordat i reivindicat la immigració espanyola que va arribar a Catalunya i n'ha ressaltat la bona integració en un discurs majoritàriament en castellà. "No heu posat en risc la identitat de Catalunya, l'heu enriquida", ha assegurat, i ha demanat abandonar els "plantejaments divisoris", com ara l'opció de celebrar un referèndum sobre la independència. 

En aquest sentit, per "passar pàgina" dels anys del procés, Illa ha demanat el vot de tota la gent que vol "un canvi", més enllà dels votants socialistes, i s'ha compromès a treballar per "excel·lir" en l'autogovern i a "col·laborar" amb el govern d'Espanya. "El mètode és la col·laboració i no la confrontació", ha afirmat.

Hereu recorda el fracàs de l'1-O a Santa Coloma

Hereu ha reivindicat el paper de Santa Coloma en la construcció de Catalunya, amb l'exemple de la immersió. "Això va començar aquí per guanyar la igualtat, perquè estimem les dues llengües i les volem utilitzar", ha afirmat, malgrat que el gruix de l'acte del PSC ha estat en una de les dues llengües, el castellà.

El ministre ha recordat el fracàs de l'1-O a Santa Coloma, on es va abstenir el 80%, i s'ha preguntat: "Es pot construir una Catalunya amb una Santa Coloma que es va abstenir l'1-O?". Així, ha demanat als veïns del municipi que, igual que van encertar quedant-se a casa el dia del referèndum, donant majoria absoluta a Parlon o votant a favor de Sánchez, ara ajudin a portar Illa a la Generalitat.

Parlon recupera el "fets i no paraules" de Montilla

L'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, ha recuperat el lema "fets i no paraules" de José Montilla per treure pit de la feina feta pels socialistes als ajuntaments i a l'oposició. "No és que el PSC vulgui governar, és que Catalunya necessita un canvi, hem de posar al centre els serveis públics i ja ho hem demostrat amb fets i treballant, com Maragall i Montilla", ha dit. "Hem intentat ajudar perquè no fracassi Catalunya", ha afegit. Parlon ha estat molt crítica amb el Govern a qui ha acusat de "no fer res" i centrifugar les culpes en els municipis. 

Illa proposa un pacte pels serveis públics amb els municipis

El candidat del PSC, Salvador Illa, s’ha compromès des de Santa Coloma de Gramenet a tirar endavant un pacte amb els municipis a favor dels serveis públics, perquè la Generalitat no visqui d’esquena al món municipal. “Hi ha alguna altra manera de millorar la seguretat o les infraestructures sense parlar amb els alcaldes?”, s’ha preguntat Illa, que ha criticat la “reticència” dels governs d’ERC i Junts al món municipal. Si Illa arriba a la presidència, els serveis públics es milloraran treballant conjuntament amb els ajuntaments.