Zapatero crida a la mobilització per fer guanyar Illa i mantenir Sánchez a la Moncloa: «Tenim 48 hores»

L'expresident espanyol apel·la al 23-J per evitar que la dreta faci caure el líder del PSOE i agraeix a ERC i Junts que li hagin donat suport

Zapatero, durant la intervenció aquest dissabte a Tarragona
Zapatero, durant la intervenció aquest dissabte a Tarragona | Lorena Sopêna / Europa Press
27 d'abril del 2024
Actualitzat a les 14:06h

"Tenim 48 hores". José Luis Rodríguez Zapatero ha estat el gran protagonista de l'acte d'aquest dissabte a Tarragona. En absència de Salvador Illa, que s'ha desplaçat a Madrid per assistir al comitè federal del PSOE, Zapatero ha advertit que els socialistes tenen dos dies per aconseguir la força necessària perquè el candidat del PSC sigui president -malgrat que encara falta bona part de la campanya- i perquè Pedro Sánchez continuï a la Moncloa. "És el que volem", ha afirmat. Dilluns, el president espanyol anunciarà la seva decisió.

L'expresident del govern espanyol s'ha hagut de multiplicar per fer de Sánchez i d'Illa. La campanya socialista estava planificada amb una presència intensa del president espanyol, però la seva aturada ho ha sacsejat tot. Precisament per això, Illa no ha pogut assistir a l'acte de Tarragona, perquè ha anat a Ferraz a tancar files amb el líder del PSOE, i ha estat Zapatero qui ha hagut de fer tots els papers de l'auca. "Avui som aquí, però també som a Ferraz per donar suport a Pedro i Begoña", ha afirmat des del Palau de Congressos de Tarragona. La campanya socialista passa, ara com ara, per la decisió de Sánchez.

Davant d'un públic entregat, bona part del discurs de Zapatero ha estat per activar -en clau espanyola- el "patriotisme democràtic" dels ciutadans progressistes en favor del líder del PSOE i, de retruc, a Illa. "Per patriotisme democràtic, per convicció i per història desitgem que continuï el president del govern, i que no cessi la nostra mobilització", ha demanat, i per això ha fet una crida a donar un suport "continuat, sistemàtic i mobilitzador" a Sánchez davant dels atacs de la dreta. 

"Sempre que la gent comuna surt el carrer, el país avança", ha assegurat l'expresident socialista. En aquest sentit, ha assegurat que percep en l'ambient una sensació semblant a la del 23-J, davant l'amenaça d'un govern de PP i Vox. "Tinc la mateixa sensació. Tombar un president atacant la seva família? Això no. No passarà", ha deixat clar, i ha advertit la dreta i l'extrema dreta que "no en surt res de bo de l'odi i el ressentiment".

Retrets als bisbes: "Podrien sortir ara a dir alguna cosa"

Fins i tot ha disparat contra l'Església. Zapatero ha criticat la hipocresia de la dreta, que sempre defensa "la família" i ara, en canvi, mira de fer caure Sánchez atacant precisament la seva esposa i el seu entorn. En aquest sentit, ha acusat els bisbes de manifestar-se en el seu dia contra el matrimoni homosexual, amb l'argument que destruïa el model de família. "Podrien sortir ara a dir alguna cosa sobre la família de Sánchez", ha etzibat. 

No discutir sobre "què som"; resoldre els problemes

Zapatero, aliat ferm de l'estratègia del retrobament liderada per Sánchez, ha volgut agrair també a ERC i Junts el suport que han expressat en les darreres hores. "Em sento agraït a qui va donar suport a la investidura de Sánchez i que hagin donat suport al president davant dels atacs", ha afirmat, i ha fet una defensa del "diàleg" i la capacitat d'"unir" des del respecte a la pluralitat i la diversitat. "Pensem que les nostres idees són millors, però estem disposats a escoltar i dialogar", ha afirmat.

D'Illa n'ha destacat que és "bona persona i noble" i un bon gestor, i que prioritzarà els serveis públics a l'hora de governar. Zapatero ha defensat la llengua i la cultura catalanes i ha advertit que quan es governa cal pensar en l'educació, la sanitat i la convivència, no pas "discutir sobre el país". "Quan es governa no es discuteix sobre que som, sinó que se solucionen els problemes i es tira endavant units", ha deixat clar. Amb Illa a la presidència, es podrà avançar en aquest sentit, però totes les mirades se situen ara a la Moncloa. Falten 48 hores.

Campanya pel Hard Rock a Tarragona: "És positiu"

En ple terratrèmol polític per la decisió de Pedro Sánchez, les propostes concretes queden en un segon pla. Des de Tarragona, el PSC ha fet campanya pel Hard Rock. La candidata socialista Rosa Maria Ibarra ha assegurat que és un projecte "positiu" que generarà llocs de treball, i permetrà desestacionalitzar el turisme i que no es concentri en els mesos d'estiu. "Sí, nosatres volem el CRT de Vilaseca i Salou", ha deixat clar Ibarra.