El PSC tanca la porta a facilitar una investidura de Puigdemont

Els socialistes prioritzen una entesa amb ERC i els comuns o bé un govern amb minoria, i demanen als republicans que no bloquegin la presidència d'Illa

13 de maig del 2024
Actualitzat a les 14:55h

El 12-M ha deixat una victòria clara del PSC, però un escenari postelectoral que serà difícil de gestionar. Salvador Illa, amb 42 diputats, es presentarà a la investidura i la desfeta de l'independentisme, que ha perdut la majoria absoluta, li dona opcions d'aconseguir-ho. Necessitarà pactes, i ara com ara no n'hi ha cap que sigui clarament viable. La prioritat són les esquerres i els socialistes no es prestaran a operacions per facilitar la investidura de Carles Puigdemont.

La portaveu del PSC, Núria Parlon, ha comparegut aquest dilluns després de la reunió de l'executiva, que ha analitzat els resultats. La mateixa nit electoral, Illa va deixar clar que li correspon als socialistes liderar "la nova etapa". En la mateixa línia ha anat Parlon, que ha tancat la porta a facilitar una presidència de Puigdemont, com demana el líder de Junts amb l'amenaça de l'estabilitat de Pedro Sánchez.

La prioritat del PSC és un govern progressista, amb ERC i els comuns. En aquest sentit, Parlon ha demanat als republicans que no bloquegin un govern de Salvador Illa. El partit obrirà converses amb totes les formacions polítiques, excepte amb Vox i Aliança Catalana, per facilitar una majoria estable a la Generalitat. També parlaran amb el PP, però la portaveu ha descartat que es pugui arribar a acords de govern amb els conservadors. Sí, en canvi, de cara a la mesa o en el funcionament del Parlament.

"Estem oberts a arribar a acords amb les forces progressistes, però tampoc tanquem la porta a parlar amb Junts per garantir la governabilitat de Catalunya", ha dit Parlon. En tots els casos, amb Illa com a president. "No donarem suport a una investidura de Puigdemont, li ha de quedar molt clar, encara que ens amenaci de bloquejar la governabilitat a Espanya", ha deixat clar. 

En aquest sentit, Parlon ha avisat que seria un error barrejar els pactes a Catalunya amb l'estabilitat de Sánchez. "Els ciutadans han parlat per obrir una nova etapa i deixar de banda bloquejos", ha assenyalat. La portaveu ha llançat una pregunta a Puigdemont: "Li convé més un govern de dretes que no vulgui passar pàgina?". En aquest sentit, ha recordat que l'independentisme no suma majoria i que li correspon al PSC liderar, des de la presidència de la Generalitat, la nova etapa.