Puigdemont replica a Illa que no ha d'esperar al congrés de Junts per reunir-se amb ell

El líder de Junts recorda que va ser destituït de manera "il·lícita" per l'aplicació del 155, avalat pel PSC, i reclama al nou president "deixar d'ignorar l'anomalia democràtica" que suposa l'exili

Carles Puigdemont i Salvador Illa, en dues imatges d'arxiu.
Carles Puigdemont i Salvador Illa, en dues imatges d'arxiu. | Nació
11 d'octubre de 2024, 11:30
Actualitzat: 11:39h

"Sigui quina sigui la responsabilitat que jo pugui tenir dins de Junts, una reunió amb el president Salvador Illa només es pot fer en la meva condició de 130è president. El president no s'ha de reunir amb mi com a representant d'un partit polític. Ho ha de fer en la meva condició institucional, reconeguda per llei". Aquest és el missatge que ha traslladat aquest divendres Carles Puigdemont a la xarxa social X en referència a una futura reunió amb el màxim dirigent del PSC. Ho ha fet després que la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, remarqués a Catalunya Ràdio que Illa preferia esperar al congrés de Junts per fixar una trobada amb Puigdemont, que resideix a Bèlgica des de fa set anys.

"Aquest mes farà set anys que vaig ser destituït de forma il·lícita, perquè no va ser Parlament el que ho va fer sinó l'associació entre el PP i el partit del president Illa. I en farà set que visc a l'exili. El respecte que tant pregona comença per reconèixer aquesta realitat. Sé que li incomoda, perquè sóc a l'exili també per la responsabilitat del PSC en la repressió. Però si vol ser el president de tots els catalans ha de deixar d'ignorar l'anormalitat democràtica que pateix Catalunya", ha ressaltat Puigdemont, que també indica que Junts disposa d'una presidenta -Laura Borràs-, d'un secretari general -Jordi Turull- i d'un president de grup parlamentari -Albert Batet- per mantenir contacte amb el partit.

Puigdemont també insisteix en la idea que la dinàmica interna de Junts -tot indica que tornarà a presidir el partit- no ha d'influir en el context institucional. "Què té a veure el congrés d'un partit amb la institució de la presidència? El president Illa s'ha volgut reunir amb tots els expresidents de la Generalitat, al marge de si tenen o no responsabilitats en un partit polític... excepte amb mi", recorda el líder de la formació. El dirigent del PSC s'ha citat amb Quim Torra, Artur Mas, Pere Aragonès i fins i tot Jordi Pujol. Fa deu dies, fins i tot, va rebre a Palau l'últim líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida. Una cita que Batet va aprofitar per criticar en el debat de política general d'aquesta setmana.