Qui és qui en la cursa per succeir Trias com a candidat de Junts a Barcelona

L'adeu de l'exalcalde situa Jordi Martí i Neus Munté al capdavant del grup mentre es prepara el terreny per escollir cap de cartell per al 2027: Josep Rius, Victòria Alsina i Damià Calvet, entre els noms que apareixen a les travesses

Xavier Trias, amb el grup municipal de Junts en el dia del comiat.
Xavier Trias, amb el grup municipal de Junts en el dia del comiat. | Hugo Fernández
27 de juliol del 2024
Actualitzat a les 7:55h

"Érem un grup dissenyat per tenir l'alcaldia i governar. Per això estar a l'oposició és encara més complicat". En aquests termes s'expressava fa unes setmanes un membre del grup municipal de Junts, quan ja es tenia clar internament que Xavier Trias aprofitaria l'últim ple abans de l'estiu per deixar -ara sí- la política activa. La retirada de l'exalcalde, guanyador de les eleccions municipals del 2023, però a qui el pacte entre Jaume Collboni, els comuns i el PP va apartar del càrrec que va ocupar entre el 2011 i el 2015, deixa els regidors Jordi Martí i Neus Munté al capdavant de la gestió del grup, però no resol la incògnita de qui serà el candidat o la candidata als següents comicis, programats per al 2027.

Fonts de la formació assenyalen que un perfil com el de Trias no té un substitut "equiparable", perquè representa una manera de fer i de pensar que té poca presència en el dia a dia de Junts. En la campanya de fa un any, per exemple, va reivindicar sense embuts la feina feta per CiU durant dècades, i no ha amagat mai la voluntat d'arribar a acords amb el PSC. De fet, si no hagués estat per la intervenció directa de Carles Puigdemont, el més probable hauria estat un acord entre Trias i Collboni per compartir l'alcaldia. Trias també era partidari d'acostar-se als socialistes per governar la Diputació de Barcelona, però el record de la jugada del PSC a l'Ajuntament va acabar pesant en el sentit contrari.

Dins de Junts, perfils com aquest són més aviat escassos, especialment entre els quadres dirigents. Trias es va desplaçar a Waterloo aquest dilluns per reunir-se amb Puigdemont, amb qui l'uneix una relació d'amistat i de confiança, i el van acompanyar Martí, Munté i també Joan Rodríguez, el president de la federació barcelonina de Junts. Martí és un dirigent proper a l'exalcalde des de fa dècades, quan va fer amb ell el camí cap a Madrid per ser cap de files de CiU al Congrés, i era la seva mà dreta en l'etapa al despatx de la plaça Sant Jaume. Si Trias hi hagués tornat, hauria estat l'home fort del govern municipal. També Munté hauria tingut un paper destacat, per la seva proximitat al candidat.

A partir d'aquí, hi ha veus -especialment les properes a l'exalcalde- que defensen la conveniència que Martí sigui també el cap de cartell electoral d'aquí a tres anys, però hi ha més noms que formen part de les travesses. Un dels més destacats és el de Josep Rius, que va formar part de la llista per dues raons: per la seva experiència municipal -era la mà dreta de Quim Forn a l'Ajuntament quan Trias va ser alcalde- i per la seva proximitat amb Puigdemont. Rius és diputat al Parlament -és dels pocs que compagina les dues responsabilitats- i també vicepresident de Junts. Si aixeca el dit serà un dels aspirants amb força per anar a les primàries que es convocaran si hi ha més d'un candidat.

Quins noms més apareixen en l'horitzó? Victòria Alsina, consellera d'Acció Exterior fins que Junts va deixar voluntàriament el Govern la tardor del 2022, és un dels perfils més destacats del sector pragmàtic de Junts, dins del qual ressona sempre amb força el nom de Jaume Giró, ara diputat al Parlament. Alsina va tenir protagonisme en campanya, l'hauria tingut al govern municipal -ja fos en l'àrea econòmica o bé en la de projecció internacional- i va tenir interès en aparèixer a la cursa per formar part de la llista a les eleccions europees. Tanmateix, es tracta d'un perfil poc proper a Puigdemont, per bé que encaixava amb la idiosincràsia de la candidatura de Trias a les anteriors municipals.

També ho feia Damià Calvet, conseller de Territori amb Quim Torra com a president i figura molt propera a Josep Rull, president del Parlament. Calvet, amb llarga trajectòria a Convergència, és vicepresident de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i va presidir el Port de Barcelona quan no va repetir com a conseller sota el mandat de Pere Aragonès. El 2020 es va presentar a les primàries per ser candidat a la presidència de la Generalitat, però es va veure superat àmpliament per Laura Borràs. Forma part de la direcció de Junts, que té el relleu a Barcelona com una de les prioritats. Després de tocar fons el 2019 amb Elsa Artadi de candidata i refer-se amb Trias, volen tornar a competir per la victòria.