Rodalies, emergència climàtica i català, protagonistes d'un primer debat de campanya que obvia el referèndum

Batet descarta la gran coalició que li reclama el PP mentre l'independentisme exhibeix diferències en el duel electoral organitzat per RAC1 i "La Vanguardia"

Martí Oliver
07 de juliol de 2023, 13:10
Actualitzat: 16:57h
Tots els participants al primer debat de la campanya electoral del 23-J
Tots els participants al primer debat de la campanya electoral del 23-J | LV


Ni referèndum, ni abstenció. El primer debat de la campanya en clau catalana ha tingut les infraestructures, en especial sobre Rodalies, la transició energètica i el català com a protagonistes. Els principals candidats per Barcelona a les eleccions del 23-J s'han batut aquest divendres al matí en el primer duel electoral organitzat per RAC1 i La Vanguardia. "Les eleccions formen part d'una batalla cultural", ha pronosticat la cap de llista del PSC, Meritxell Batet. "O Vox o Catalunya", ha replicat Gabriel Rufián. Són els dos marcs, en clau espanyola i catalana, respectivament, que han sobrevolat el debat. Batet per apel·lar al vot útil després de descartar una gran coalició amb el PP. Rufián per intentar que els vots de les forces catalanes i basques tornin a ser necessàries per revalidar el govern de coalició. 

PSC i Sumar han tret pit de les mesures aprovades pel govern de coalició. "Avui Catalunya creix com mai, ha reivindicat Batet. En canvi, l'independentisme ha exhibit fissures: "Els números sobre el nombre d'iniciatives legislatives que hem aprovat els hi deu haver fet la mateixa persona que li va negociar les xifres de Netflix", ha disparat Nogueras sobre les declaracions de Rufián, que li ha retret "sentir-se sol" en la defensa dels interessos de Catalunya a Madrid. Un missatge que també ha dirigit a la CUP.


ERC ha sigut qui més ha rebut per part de diversos fronts. Més enllà dels ja habituals retrets entre els republicans i Junts, Rufián ha demanat reiteradament la col·laboració a la CUP per governar: "La culpa que abans era del PP i del PSOE, ara és tota culpa d'ERC. Albert, «hòstia» no ho fem tot bé: ajuda'ns". El cap de llista dels republicans també ha tingut un cos a cos amb Sumar. Vidal ha estat bel·ligerant amb cada intervenció de Rufián després que ERC hagi apujat el to pel moviment dels comuns a l'Ajuntament de Barcelona i la no inclusió de Montero a les llistes electorals. "De veritat li fa més por Yolanda Díaz que Abascal?", li ha etzibat Vidal en referència a les declaracions de Rufián sobre la deriva de Sumar. 

En aquest sentit, la picabaralla entre formacions arriba després d'uns dies de polèmica pel fet que Sumar no hagi inclòs el referèndum en el seu programa electoral. "En Comú Podem sempre hem defensat el referèndum i som l'única força estatal que recull el dret a votar dels catalans i catalanes", ha reivindicat Vidal sense que els partits independentistes l'hagin collat. La figura que sí que s'ha criticat és la del "processisme", sobretot per part de Roger Montañola, d'Espai CiU-PDECat. "El procés ha deixat molta gent òrfena que vol tornar a la política i està cansada de tant d'engany", ha dit Montañola, que ha demanat a la resta de partits que deixin enrere el 2017 i abordin les problemàtiques del 2023. 


La llei d'habitatge ha centrat bona part de les crítiques al govern de coalició, en clau catalana. El text legal es va aprovar després que el TC tombés la legislació homologa aprovada pel Parlament. "La llei del Congrés és menys completa que la catalana", ha criticat el candidat de la CUP, Albert Botran. A les crítiques s'hi ha sumat Junts: "Ens han dinamitat les competències en habitatge, quan a Catalunya tenim competències" ha maldat Nogueras. Per contra, Batet ha replicat esgrimint el text com la primera llei en habitatge aprovada durant la democràcia espanyola: "El que ha de fer la Generalitat és desenvolupar la llei d'habitatge perquè es pugui aplicar. El PSC ha trobat el suport de Vidal que ha descrit la llei com "una fita" i ha criticat que, mentrestant, a Catalunya els darrers anys s'ha governat "des de rodes de premsa".
 

L'aeroport, recuperat en l'agenda de campanya


El cos central del debat l'han protagonitzat les inversions, les estratègies per abordar l'emergència climàtica i la situació del català, a les aules i al Congrés. Batet ha defensat la gestió del PSOE: "Hem revertit la situació de dèficit en infraestructures pels catalans i necessitem quatre anys més per acabar-ho". Les crítiques a l'executiu de Sánchez s'han focalitzat en Rodalies. Rufián ha tornat a exigir-ne el traspàs mentre que segons la candidata de Junts el 2021 es va fer l'execució de pressupost més baixa de la història: "Del pla de Rodalies només han arribat 24 euros de cada 100 mentre a Madrid han estat 153", ha reblat. 

Pel que fa a l'emergència climàtica, Botran ha manifestat que els debats d'infraestructures actuals són obsolets i han de tenir present la transició ecològica. El cap de llista de la CUP ha carregat un cop més cap al govern de Pere Aragonès: "Els pressupostos de la Generalitat fets amb el PSC exigeixen més consum fòssil, amb mesures com la B-40, o més consum d'aigua com passarà amb el Hard Rock. Rufián li ha tornat: "si no volen que acceptem els pressupostos del PSOE, ajudeu-nos a aprovar-los amb vosaltres", ha dit en referència a la negativa dels cupaires de donar suport al pressupost del 2022. 

L'abordament de l'agenda climàtica del 2030 ha acabat per monopolitzar bona part de la discussió política. Batet ha recordat que Catalunya és a la cua de l'Estaten la producció d'energia renovable: "Estem a la cua de les comunitats autònomes. Com a catalana em fa vergonya que només produïm un 17% de la nostra energia amb les renovables". La mitjana a l'Estat és del 39%, amb comunitats autònomes que arriben al 70%.

Els compromisos amb l'agenda 2030 depenen de tenir un model de producció amb energia renovable però també per reduir la petjada ecològica. Una de les infraestructures que més hi pot afectar és l'ampliació de l'aeroport. "Els avions no van a pedals", ha recordat Botran mentre Montañola n'ha defensat la utilitat. L'aeroport ha estat un dels pocs apartats on el PSC i Sumar han discrepat: "L'ampliació de l'aeroport és un projecte negacionista", ha criticat Vidal, que ha posat sobre la taula el concepte de drets climàtics. La cap de llista de Sumar a Barcelona també ha demanat "valentia" al PSC per refer mesures econòmiques que no han quallat: des de la carta de bones funcions a la banca a baixar els IVA als aliments, cap de les dues amb els resultats esperats. 


En l'àmbit econòmic,Nacho Martín Blanco ha estat dels més crítics amb la legislatura de Pedro Sánchez. L'exdiputat de Ciutadans i ara candidat del PP considera que calen canvis en els impostos per oferir un canvi de rumb en el model econòmic. "Demostrarem que som el partit dels autònoms i les pimes", argumenta el candidat popular que ha estat molt crític amb la reforma en les quotes dels autònoms feta per part de l'executiu espanyol. 

En canvi, els populars s'han mostrat conciliadors amb el PSC en l'apartat dels pactes: una cara oposada a l'estratègia nacional del Partit, que en els governs autonòmics, com el del País Valencià o les Illes Balears s'han decantat per l'entesa amb Vox. "Necessitem aliances que estiguin disposades a fer un pacte d'estat. El PPs'ha compromès a què governi la llista més votada però demano als socialistes sentit d'estat per investir-nos, si fos el cas." Els socialistes han descartat una gran coalició "Sembla que no conegui els seus companys de partit", li ha etzibat Batet a Martín Blanco en referència a l'acostament del PP amb Vox. 
 

El debat del català: entre el retrocés a l'escola i el veto al Congrés

Una de les anècdotes del debat l'ha protagonitzat el candidat de la CUP, Albert Botran, que ha ironitzat amb la situació del català al Congrés: "Estic content de poder expressar-me en català avui que la senyora Batet no em pot treure la paraula". La presidenta de la cambra baixa durant la darrera legislatura, ha tirat pilotes fora: "No sap com de feliç que em fa no haver de treure-li la paraula en català. La situació al congrés és la que és i hem de respectar l'estat de dret". Un debat, el del català, que s'ha extrapolat en l'àmbit de la cultura i l'educació. "Cal protegir el català i és positiu que hàgim ampliat l'oferta audiovisual", ha defensat ERC mentre Nogueras ha volgut destacar la singularitat de l'ecosistema literari català: "Som el racó de l'Estat amb més llibres i biblioteques"
  
El debat s'ha estroncat quan Martín Blanco s'ha proclamat "amant de la llengua catalana i castellana", però ha considerat la immersió en català com a culpable de la baixada dels resultats en comprensió lectora. Una preocupació que comparteix amb el PSC, tot i que amb un diagnòstic diferent: "A mi em preocupa que estiguem a la cua d'una competència exclusiva de la Generalitat com és la comprensió lectora", ha burxat Batet.