Sánchez ajorna l'enviament dels pressupostos a Brussel·les més enllà del límit del 15 d'octubre

La Comissió Europea demana als estats que presentin plans amb mesures en comptes d'una simple pròrroga dels comptes, congelats a l'Estat a l'espera del desenllaç dels congressos d'ERC i Junts

Carlos Cuerpo, ministre d'Economia, aquest  dilluns.
Carlos Cuerpo, ministre d'Economia, aquest dilluns. | ACN
Redacció
07 d'octubre de 2024, 19:30
Actualitzat: 09 d'octubre, 13:33h

El govern espanyol ajorna l'enviament dels pressupostos a la Comissió Europea més enllà del 15 d'octubre, la data límit que havia fixat l'executiu comunitari. Així ho ha confirmat aquest dilluns des de Luxemburg el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, en una atenció prèvia a la reunió dels titulars de finances de l'eurozona.

Segons ha detallat el ministre, el retard respon a les exigències de la Comissió Europea, que en aquest cas -cal recordar que enguany s'aplicaran noves regles fiscals- ha demanat als estats que presentin plans pressupostaris amb mesures de política econòmica. L'escenari és diferent del d'ocasions anteriors, quan Brussel·les acceptava una simple pròrroga dels comptes si un país presentava pressupostos fora de termini.

"En un entorn normal en què no tinguéssim un esborrany pel 15 d'octubre, hauríem presentat un pla pressupostari sense mesures de política econòmica; però això no succeirà perquè la Comissió Europea ha demanat que es presentin plans amb mesures de política econòmica", ha detallat Cuerpo. Així, el govern espanyol no enviarà els seus plans a Brussel·les fins que no tingui un esborrany de pressupostos, una tasca que requereix el suport al Congrés per tirar endavant. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, no farà cap moviment en aquest sentit fins que passin els congressos d'ERC i de Junts programats per aquesta tardor.

El que sí que enviarà Espanya a Brussel·les abans del 15 d'octubre serà el seu pla fiscal estructural, el document en què el govern espanyol ha de detallar com garantirà que manté dins el límit establert el seu nivell de dèficit. Sense entrar en detalls, Cuerpo ha recordat que els objectius de l'Estat passen per tancar aquest any amb un dèficit del 3%, per després reduir-lo al 2,5% el 2025, al 2,2% el 2026 i a l'1,8% el 2027.

En la roda de premsa posterior a la reunió dels ministres de finances de la zona euro -l'Eurogrup- el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, ha assenyalat que la Comissió es mostra "flexible" per aconseguir que els esborranys dels pressupostos i els plans fiscals estiguin connectats. No obstant això, també ha avisat que "els terminis estan allà" i que aquesta flexibilitat "és limitada".