La Moncloa matisa la derogació de la via pactada amb Junts per aturar causes quan es presentin prejudicials a Europa

El govern espanyol elimina l'article 43 bis de la llei d'enjudiciament civil amb la publicació al BOE d'un decret de mesures anticrisi, però assenyala que els jutges poden continuar aturant procediments seguint amb el "costum jurídic"

Carles Puigdemont i la plana major de Junts, a Argelers.
Carles Puigdemont i la plana major de Junts, a Argelers. | Junts
Redacció
27 de juny del 2024
Actualitzat a la 13:54h

El govern espanyol ha inclòs al decret-llei de pròrroga de mesures anticrisi pels conflictes d'Ucraïna i Pròxim Orient que ha publicat aquest dijous el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) la derogació de l'article 43 bis de la llei d'enjudiciament civil. Es tracta de l'article que establia la suspensió de procediments quan els jutges plantegin qüestions prejudicials davant la justícia europea, i per tant deixava en mans dels tribunals la possibilitat de demorar l'aplicació de la llei d'amnistia mentre no resolgui el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Junts va vincular la desaparició d'aquest article al suport als decrets òmnibus del govern espanyol que es van aprovar amb un sol vot de diferència al mes de gener.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, ha afirmat que la derogació de l'article no suposarà necessàriament que els jutges deixin de suspendre els seus procediments quan plantegin qüestions prejudicials a Europa. El text elimina la suspensió automàtica dels procediments, però segons Montero "la pràctica jurídica seguirà produint aquesta situació" de suspensió dels procediments "quan es faci una consulta" al TJUE. "Hi ha un costum jurídic que es mantindrà segur amb independència dels canvis jurídics d'avui", ha admès als passadissos del Congrés.

Una via per aplanar l'amnistia

L'executiu espanyol aplana així l'aplicació de l'amnistia en una setmana en què diverses instàncies judicials, des del Tribunal Suprem al Tribunal de Comptes, han apuntat la possibilitat de presentar qüestions prejudicials davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, de moment amb el posicionament en contra de la Fiscalia.

Junts va vincular la desaparició d'aquest article a la negociació dels decrets òmnibus del mes de gener que es van aprovar per 172 vots a 171 i van permetre activar el quart desemborsament de fons europeus a l'Estat. El partit de Puigdemont sostenia que aquest article posava en perill l'efectivitat de la llei d'amnistia perquè establia una via que permet que els magistrats plantegin qüestions prejudicials i aturar el procés durant mesos o anys.

L'article 43 bis de la llei d'enjudiciament civil establia que quan s'elevi una qüestió prejudicial a la justícia europea s'acordarà "la suspensió de les actuacions" fins que el TJUE es pronunciï sobre la qüestió. El text aparegut aquest dijous al BOE inclou al decret de mesures una disposició derogatòria específica per a aquest article.

Un cop derogat, l'article apunta això: "Seran els òrgans judicials nacionals els que puguin aplicar directament la jurisprudència del TJUE respecte a les qüestions prejudicials que es plantegin davant ells". La publicació de la derogació al BOE implica que ja és efectiva, tot i que el decret que l'acompanya està pendent de convalidació i haurà de passar pel Congrés dels Diputats en els pròxims mesos.