Sánchez demana suport als pressupostos i anuncia un nou paquet d'ajudes de 3.000 milions d'euros

El govern espanyol aprovarà la setmana vinent un reforç del bonus social elèctric i s'incrementarà el 15% de l'energia amb dret a descompte, en un nou paquet adreçat al 40% de les llars

Pedro Sánchez, aquest dijous al Congrés.
Pedro Sánchez, aquest dijous al Congrés. | Europa Press
13 d'octubre de 2022, 09:38
Actualitzat: 15:08h
El president espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat aquest dijous al Congrés el suport als pressupostos de l'Estat i ho ha fet anunciant un nou paquet d'ajudes socials per esmorteir l'impacte de la crisi i la guerra en els col·lectius vulnerables. Sánchez ha afirmat que es mobilitzaran 3.000 milions d'euros addicionals per protegir els ciutadans de l'increment dels preus que beneficiaran el 40% de les llars.

Ha anunciat un reforç del bo social elèctric i l'increment del 15% de l'energia amb dret a descompte. S'incrementarà el descompte aplicat fins al 65% i el 80% per als beneficiaris vulnerables i vulnerables severs, que beneficiarà 1,3 milions de famílies. Es crearà amb caràcter temporal una nova categoria de consumidors amb dret a un descompte del 40% en les seves factures per a famílies treballadores amb ingressos reduïts, mesura que ajudarà 1,5 milions de llars.

Pedro Sánchez ha enarborat la "resposta social a la crisi enfront la neoliberal" i ha assegurat aquest dijous que Espanya és el país "més creïble" de la Unió Europea en les polítiques de resposta a la crisi. Davant d'això, ha destacat la "ceguera" de l'oposició, que segons ell només ha volgut fer caure el govern. Ho ha dit en una intervenció al Congrés per explicar les mesures anticrisi i la resposta a la guerra d'Ucraïna. "Ens hem fet valer i ens han escoltat", ha proclamat. 

El líder espanyol ha subratllat el suport donat per organismes internacionals, com l'FMI, a les principals mesures del seu executiu, com un impost de solidaritat. Ha assenyalat que  només un govern s'ha desviat de les polítiques de suport a la majoria social i ha estat el del Regne Unit, amb conseqüències devastadores per a la seva economia. 


En tot el seu discurs, Sánchez ha fet una defensa intensa de la política fiscal del seu executiu i els impostos als qui tenen més, contraposant les mesures adoptades pel seu govern amb les receptes de l'oposició conservadora, defensant un "repartiment just de càrregues" i ha enarborat valors com "dignitat i justícia" enfront el "classisme i la supèrbia" amb què ha caracteritzat el discurs del PP contra la crisi. Referint-se a la festivitat del 12-O, ha dit que quan va escoltar les forces armades cridant "Visca Espanya!", va pensar que era també un "visca Europa". 

Sánchez ha destacat que gràcies a la resposta donada per la comunitat internacional al conflicte bèl·lic, Vladímir Putin no està guanyant la guerra, no està aconseguint els seus objectius, es replega al Donbass i força referèndums de pantomima. error de l'imperialisme de menystenir l'enemic. Ho ha dit en la seva intervenció al Congrés per informar sobre la crisi i els efectes de la guerra a Ucraïna. En un moment de la intervenció, Sánchez ha proclamat que a diferència d'altres vegades, "Espanya sap en quin costat està", amb la UE  i les democràcies.

Sánchez ha explicat que el seu govern ha respost a l'actitud del règim de Vladímir Putin de tallar el flux energètic a Europa, i ho ha fet amb entre d'altres coses amb un pla d'estalvi aprovat l'1 d'agost i un pla de contingència aprovat aquest dimarts. Ha destacat d'aquestes plans l'objectiu d'impulsar l'autonomia energètica, reforçar el suport a la majoria social i que les respostes a la crisi energètica s'adaptin al combat contra el canvi climàtic. 

El dirigent espanyol ha incidit en la rellevància de l'excepció ibèrica, que el govern vol que sigui una política de tota la UE. La Comissió Europea ja s'està plantejant -ha dit- estendre la solució ibèrica com a solució europea, i ja ha estalviat als ciutadans 2.800 milions d'euros.
La Moncloa va demanar la compareixença de Sánchez amb l'objectiu d'explicar al ple del Congrés sobre la reunió del Consell Europeu del 7 d'octubre, i per informar sobre les mesures econòmiques i socials adoptades pel seu executiu per donar resposta a la crisi provocada per la guerra a Ucraïna. 

Un PP amb el pas canviat
Cuca Gamarra, en nom del PP, ha començat el discurs amb el pas canviat, al·ludint al cas dels expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán, que estan condemnats. Gamarra ha demanat a Sánchez que es comprometi a no indultar-los. La portaveu del PP ha insistit en el missatge de reducció d'impostos, tot dient que el PP vol que hi hagi menys pobres, no menys rics. Ha qualificat de "nefasta" la política econòmica de Sánchez, assegurant que hi ha més pobres ara que quan va arribar a la Moncloa. També li ha retret la política al nord d'Àfrica, amb la crisi diplomàtica amb Algèria.

Pablo Echenique, de Podem, ha afirmat que el govern de coalició "està fent un bon treball" i ha aplaudit l'excepció ibèrica, però l'ha considerat "insuficient" i ha reclamat més mesures per posar fi a "l'estafa" del mercat elèctric. Sí que ha posat en valor "l'important esforç" dels pressupostos de l'Estat. Echenique ha dit que són "uns bons pressupostos" que "han enterrat les polítiques fracassades" i ha subratllat les mesures socials que reverteixen les retallades del PP. El portaveu de Podem ha destacat l'increment de les pensions, contributives o no contributives, els increments en dependència i l'impost a les grans fortunes. Ha ironitzat dient que són mesures que primer es qualifiquen de bolivarianes, després es critiquen i finalment van al BOE.

Rufián: "Són els pressupostos més militaristes de la història"
Gabriel Rufián (ERC) ha començat condemnant la guerra iniciada per Putin a Ucraïna, però ha al·ludit al "militarisme acrític" de l'OTAN a Ucraïna, on el govern de Zelenski "ha bombardejat ponts amb civils" o ha assassinat partidaris de Putin. Rufián s'ha referit a la "guerra cultural" de la dreta i ha criticat un "sistema fiscal odiós" que protegeix els sectors privilegiats, mentre creix la desigualtat. "Senyors del govern: menys anunciar impostos i més legislar", ha clamat des de la tribuna del Congrés. Rufián ha exigit "més impostos a la banca, a les grans elèctriques i les grans fortunes", criticant la "garreparia" de l'executiu. Ha fet una referència als creixents problemes de la salut mental i que molts joves es plantegin el suïcidi com a solució. 

Sobre si els pressupostos, ha dit que "no se sap si són els més socials de la història, però sí que són els més militaristes de la història". "Amb el que és social, mai compleixen, però amb el militar sempre". Ha ironitzat amb la situació de Rodalies, dient que s'estableix la gratuïtat del transport mentre "la gent queda tirada". El portaveu republicà ha assegurat que "avançar amb ERC és fàcil, només calen tres coses: complir amb l'incomplert, millorar el que s'ha promès i fomentar un clima de confiança". Rufián ha recordat que a Catalunya continua la repressió, encara hi ha exiliats i hi ha 1.500 encausats "per un referèndum".

Míriam Nogueras: "Ni vostè ni Aragonès canviaran res"
Per Junts, Miriam Nogueras ha acusat Sánchez de "mentir" i ha assegurat que el món el canvien les persones valentes: "És evident que ni vostè ni el senyor Aragonès canviaran res". Nogueras ha llançat contra Sánchez els continus incompliments de l'Estat amb Catalunya, especialment en infraestructures i rodalies. I ha volgut deixar en evidència a ERC assegurant que hi ha forces polítiques a les quals "ja els va bé un 16% del que s'ha compromès". La portaveu de Junts ha afirmat que entre mantenir l'estabilitat d'un govern "a canvi de quatre molles i una mica de catifa vermella" o ser valents, ells han optat per ser valents.

Bel: "Cal crear il·lusió"
Ferran Bel, del PDECat, s'ha mostrat crític amb la política de Sánchez, subratllant també els incompliments de l'Estat i el seu 16% d'inversions executades, explicant el que suposaria en una empresa privada aquest nivell de compliment. Bel ha donat un consell a Sánchez: "Parlar que els que vindran són molt dolents no sol ser un actiu electoral. L'important és crear il·lusió a la gent, no desprestigiar l'adversari electoral".   

Pel PNB, Aitor Esteban ha intervingut per subratllar la gravetat i complexitat del context de crisi, que frega la recessió: "Siguem prudents". Ha dit que no parlaria dels pressupostos: "No és el moment". Sobre les mesures contra la crisi, ha criticat que fins entrat octubre no s'hagi adoptat actuar en el tema de les calderes comunitàries. "El més efectiu perquè li somriguin les enquestes no són llargs i reiteratius discursos, sinó que les mesures arribin a la gent. No és el que la gent escolta sinó el que sent". Esteban ha dit que faltava només una setmana perquè el PNB decideixi presentar o no una esmena a la totalitat als pressupostos.

Aizpurua (Bildu): "Hem d'aturar la guerra"
Mertxe Aizpurua, de Bildu, s'ha centrat en el conflicte a Ucraïna. "Hem d'aturar la guerra", ha assegurat, alhora que considerava que hi ha interessos en favor que la guerra no s'aturi, i ha aconsellat a Sánchez que aposti per "desplegar tots els instruments diplomàtics" que calguin. La diputada abertzale ha reclamat una acció enèrgica en favor de la pau per evitar que Europa quedi presonera dels interessos econòmics dels EUA, "que ens veu el gas a un preu quatre vegades superior al que ho ven al seu país". També ha reclamat unes reformes estructurals en el terreny fiscal i en el mercat elèctric, com també en el mercat de l'habitatge. Ha recordat que no va ser només el PP, també el PSOE, el que va "privatitzar per fascicles" les elèctriques i permetre que l'IBEX "tingués més poder que el govern".

Sánchez a Rufián: "Un 42% més de recursos"
En el torn de rèplica als grups, Sánchez ha contestat a Gabriel Rufián que els catalans, segons dades del CEO, valoren les rodalies amb un 7 sobre 10, tot i que ha dit que admet que pot haver millores. Sobre les execucions pressupostàries, ha afirmat que "sempre es pot millorar" i ha assegurat que la inversió directa aquest any ha estat de 314 milions d'euros, un 38% més que el primer semestre de l'any anterior. 

Ha afegit que el ritme d'execució ha estat d'11,7 milions d'euros mensuals més que el 2017, i ha expressat el compromís d'"agilitzar l'execució". De cara als pressupostos generals de l'Estat, Sánchez ha subratllat que el 2023 Catalunya veurà una millora del sistema de finançament de 25.236 milions d'euros, el que suposa un 26% més. Responent a Rufián i a Nogueras, Pedro Sánchez ha assegurat que en els darrers anys del govern de coalició, Catalunya ha rebut un 42% més de recursos que amb el govern de Mariano Rajoy.  

En el seu torn de rèplica, Rufián ha considerat "intolerable" la situació a rodalies i ha donat una dada gràfica: l'any passat hi va haver 323 incidències pel mal funcionament de rodalies. En aquest sentit, el diputat republicà ha assegurat que "hi ha hagut dues grans maquinàries de fabricar independentistes a Catalunya. Una ha estat Mariano Rajoy. L'altra ha estat Renfe".