Sánchez flirteja amb l'amnistia: «La crisi política a Catalunya no hauria d'haver derivat en una acció judicial»

El president espanyol defensa que sempre s'ha oposat a la judicialització del procés en referència a la situació de Carles Puigdemont

Pedro Sánchez, en el fòrum econòmic a Nova York
Pedro Sánchez, en el fòrum econòmic a Nova York | Borja Puig de la Bellacasa / Moncloa
Nació
20 de setembre de 2023, 22:34
Actualitzat: 22:36h
El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha obert la porta aquest dimecres a l'amnistia i ha evitat desmentir les manifestacions del líder d'ERC, Oriol Junqueras, sobre el fet que forma part de l'acord per a la constitució de la Mesa del Congrés. De fet, ha expressat el seu rebuig a l'"acció judicial" que es va emprendre contra els dirigents independentistes a Catalunya i ha defensat que la "crisi política" mai hauria d'haver acabat als tribunals.

Preguntat per la situació processal de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, ha recordat que la seva formació sempre s'ha oposat a la judicialització del procés. En aquest sentit, ha destacat que quan Mariano Rajoy i el fiscal general de l'Estat d'aleshores José Manuel Maza, van obrir les portes a totes aquestes causes judicials a través de l'Audiència Nacional, ell va traslladar el seu "malestar" a Rajoy. "Ho vaig fer per dos motius: perquè no havíem estat consultats, i perquè havíem traslladat a la via judicial un conflicte d'arrel política". Tot, en una roda de premsa a Nova York, on participa en l'Assemblea General de l'ONU.

Hores abans, Junqueras havia reiterat que l'acord amb el PSOE al Congrés ja preveu l'amnistia quan parla d'acabar amb la repressió "per totes les vies legals necessàries". Si bé, el PSOE ha sortit al pas de les afirmacions mitjançant el ministre de Cultura, Miquel Iceta, que ha negat que l'amnistia formés part de l'acord. En la mateixa línia s'ha expressat la líder de Sumar i vicepresidenta segona, Yolanda Díaz.

Més enllà d'això, Sánchez també ha remarcat que la via unilateral no té el suport de la majoria dels catalans i, basant-se en les darreres dades del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), ha defensat que "hi ha un 90% de ciutadans catalans que volen diàleg, retrobament, convivència i concòrdia". "Aquí és on estarà el govern espanyol", ha dit.

El líder del PSOE també ha ironitzat sobre les "profecies apocalíptiques del PP i dels mitjans conservadors que mai es compleixen" i ha recordat que des que va assumir la presidència del govern espanyol el 2018 i després d'una "crisi institucional i constitucional com no n'hi havia hagut cap en 40 anys", els resultats de la seva aposta pel diàleg "són visibles". "Els fets ens avalen, i la societat catalana ha dit 'sí' a la política de retrobament", ha sentenciat. En aquest sentit, ha insistit que l'objectiu del seu govern per als pròxims quatre anys "és el progrés i la convivència". "El mètode serà el diàleg amb els agents socials i els actors territorials, i el marc és la constitució", ha afirmat.

Segons Sánchez, en aquests cinc anys el seu govern ha provat de "retornar a la política el que no hauria hagut de sortir mai de la política". També ha insistit que un cop el rei el designi com a candidat a la presidència, parlarà "amb total transparència i franquesa sobre quines seran les línies mestres" del seu govern. En tot cas, ha afirmat que la seva acció respecte a Catalunya "serà coherent amb el que hem fet" fins ara, amb la seva política de "normalització".