ERC i el PSOE topen per l'amnistia i l'abast del pacte al Congrés

Els republicans apunten que l'acord per la mesa preveu una llei que posi fi a la repressió, però els socialistes i Sumar neguen que ja existeixi una entesa en aquesta qüestió

Oriol Junqueras, Carme Forcadell i diversos dirigents d'ERC, aquest dimecres
Oriol Junqueras, Carme Forcadell i diversos dirigents d'ERC, aquest dimecres | Esquerra Republicana
20 de setembre de 2023, 14:20
Actualitzat: 21:08h
Dubtes sobre l'abast del pacte d'ERC amb el PSOE a la mesa del Congrés. Els republicans sostenen que inclou l'amnistia, i ja la donen per descomptada mentre pressionen per abordar altres qüestions en el marc de la investidura de Pedro Sánchez. Els socialistes, però, no ho tenen tan clar. La discrepància s'ha fet evident aquestes darreres hores i, de nou, aquest dimecres, quan tot just falta una setmana per l'intent d'Alberto Núñez Feijóo de convertir-se en president del govern espanyol.

Oriol Junqueras ha tornat a dir que l'acord amb el PSOE al Congrés ja preveu l'amnistia quan parla d'acabar amb la repressió "per totes les vies legals necessàries". Aquestes "vies legals", sosté el president d'ERC, inclouen també l'amnistia. "Donem per descomptat el compromís per l'amnistia, i ara podem continuar treballant pel dret a decidir i votar lliurement sobre el futur del nostre país", ha afirmat. Els republicans volen abordar l'autodeterminació, el traspàs de Rodalies i la fi del dèficit fiscal.

El PSOE ha sortit el pas d'aquestes afirmacions, que van en la línia del que fa dies que diu ERC, que l'amnistia es dona per feta. El ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha negat que el PSOE i ERC pactessin l'amnistia als acords per la constitució de la mesa del Congrés, que van situar Francina Armengol com a presidenta. "Estem parlant de posar fi a la judicialització d'un conflicte que té arrels polítiques", ha dit. I sobre l'amnistia, ha fet equilibris: "L'acord diu el que diu, i no diu el que no diu".

Si bé, el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha evitat desmentir les manifestacions de Junqueras, en una roda de premsa a Nova York aquest dimecres, on atén l'Assemblea General de l'ONU. Des de l'altra banda de l'Atlàntic, s'ha limitat a dir que "les negociacions poden ser discretes", però "els acords són transparents", alhora que ha insistit que un cop el rei el designi com a candidat a la presidència, parlarà "amb total transparència i franquesa sobre quines seran les línies mestres" del seu govern. En tot cas, ha afirmat que la seva acció respecte a Catalunya "serà coherent amb el que hem fet" fins ara, amb la seva política de "normalització".

Al seu torn, des de Sumar, amb protagonisme a l'hora d'apropar posicions entre PSOE i Junts, també han refredat un acord sobre l'amnistia. La vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha negat que existeixi un acord amb el PSOE i els independentistes per una llei d'amnistia, en resposta a les paraules de Junqueras. Existeix un acord? "No", ha afirmat, tot i que s'ha mostrat convençuda que el Congrés acabarà investint Pedro Sánchez per liderar un govern de coalició progressista format per PSOE i Sumar. 

 

Sis anys després del 20-S

L'endemà que, per primera vegada a la història, es pogués parlar en català al Congrés amb normalitat, Junqueras ha dit que això també formava part de l'acord amb el PSOE. A canvi dels vots dels republicans per fer presidenta Francina Armengol, els socialistes es van comprometre a permetre l'ús del català al Congrés. 

Junqueras ha comparegut en el marc dels sis anys els fets del 20 de setembre de 2017, la primera gran ofensiva de l'Estat contra l'organització del referèndum. L'operació de la Guàrdia Civil es va saldar amb diversos alts càrrecs de la Generalitat detinguts i va tenir com a resposta la concentració davant l'antiga seu del Departament d'Economia, a la cruïlla entre Rambla Catalunya i Gran Via.

Els detinguts d'aquells dies, entre els quals Josep Maria Jové i Lluís Salvador, que aleshores eren alts càrrecs de la conselleria d'Economia que pilotava Junqueras, van ser alguns dels arrestats aquell dia, juntament amb l'actual consellera de Cultura, Natàlia Garriga. Tots tres, i més alts càrrecs, esperen judici, amb risc de presó, mentre miren de reüll una possible amnistia que s'acabi acordant amb el PSOE.

"Exercir la democràcia mai pot ser un delicte, però impedir per la força que la gent pugui votar sí que ho és", ha dit Junqueras, acompanyat de Carme Forcadell i altres dirigents d'ERC. El líder dels republicans ha denunciat que la repressió no s'atura i ha tret pit dels indults i de la reforma del codi penal, que ha permès alliberar els presos i rebaixar la pressió judicial en alguns casos.