Sánchez s'imposaria amb claredat a Feijóo, segons el CIS

El PSOE podria pujar quatre punts, els mateixos que perd Sumar, mentre PP i Vox caurien tots dos

Pedro Sánchez, en un acte de campanya del PSC.
Pedro Sánchez, en un acte de campanya del PSC. | Kike Rincón / Europa Press
14 de maig del 2024
Actualitzat a les 14:07h

Els pronòstics electorals en l'àmbit estatal es capgiren. Així ho indica el baròmetre de maig del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), publicat aquest dimarts, segons el qual el PSOE tindria expectatives de tornar a imposar-se amb claredat, amb el 35,5% dels vots, clarament per davant del PP, amb el 30,4%, després d'alguns mesos en què els populars se situaven per davant —a vegades, en l'empat tècnic—. Tot i això, els socis de Pedro Sánchez, Sumar, continuarien caient.

Els socialistes, segons el CIS, podrien créixer gairebé quatre punts respecte del resultat del juliol passat, els mateixos quatre que retrocediria Yolanda Díaz, que passaria de 12% a 8%. En el bloc conservador, Alberto Núñez Feijóo perdria gairebé tres punys i Vox, uns altres dos. Al seu torn, Podem aconseguiria, en solitari, un 2% de suports. A l'àmbit català, Junts quedaria per davant d'ERC.

Pel que fa als àmbits d'actualitat, el baròmetre pregunta per la decisió de Sánchez de no dimitir, després dels cinc dies de reflexió. D'entre els que coneixen aquest posicionament, el 37% el valora positivament i un 41%, negativament, i un 21% se situa en posicions intermèdies. En relació amb aquest fet, el sondeig pregunta pels sentiments que inspira la política (amb dues respostes per enquestat) i els més citats són desconfiança (55%), irritació (40%), interès (34%) i avorriment (25%).

Finalment, pel que fa als preferits com a president, Sánchez és clarament el més citat (28%), molt per davant de Feijóo (13%) i encara més de Santiago Abascal i Yolanda Díaz (6% cadascun) i Isabel Díaz Ayuso (5%). Aquest baròmetre va elaborar-se entre el 3 i el 8 de maig, és a dir, just abans de les eleccions catalanes, amb 4.013 entrevistes al conjunt de l'Estat.