Sánchez, sobre el referèndum: «Hi ha paperetes que representen un problema»

"No es pot governar Espanya sense estimar Catalunya", assegura el líder socialista en un acte a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat | El dirigent del PSOE insisteix que en un nou encaix constitucional

Pedro Sánchez i Meritxell Batet, en l'acte del PSC d'aquest dissabte
Pedro Sánchez i Meritxell Batet, en l'acte del PSC d'aquest dissabte | ACN
18 de juny del 2016
Actualitzat a les 16:40h
"No es pot governar Espanya sense estimar Catalunya". Aquesta ha estat la declaració d'intencions de Pedro Sánchez envers els catalans davant d'un auditori de 1.500 persones a La Farga de l'Hospitalet de Llobregat. Com a la campanya del 20-D, el candidat a la presidència del govern ha tornat a triar territori amic per fer una de les seves aparicions a Catalunya. Aquí hi tenen els seus votants més fidels, tot i que el desembre En Comú Podem els va fer el sorpasso per primer cop en unes generals, com a la majoria de ciutats de l'històric cinturó roig.

"El PP sempre ha dit 'no' a Catalunya, i el PSOE li dirà sí", ha afirmat Sánchez. Però per Sánchez el sí a Catalunya no el portaran "les paperetes" del referèndum que defensa Podem per a Catalunya, ja que "representen un problema i no la solució". Pels socialistes el "sí a Catalunya" ha de passar per un nou encaix constitucional per a Catalunya. Un encaix que, diuen, ha de ser solidari amb la resta d'Espanya. "No volem privilegis, volem justícia, justícia per a tots els pobles d'Espanya", ha exclamat en castellà minuts abans el primer secretari del PSC MIquel Iceta. Ho ha fet clarament en relació a les paraules que va emetre fa pocs dies la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, quan va afirmar que "els vots dels andalusos no serviran per pagar els privilegis independentistes", i que "no hi ha espanyols de primera i de segona".

La candidata per Barcelona, Meritxell Batet, ha defensat la reforma constitucional tot afirmant que els socialistes són "l'alternativa a l'independentisme excloent" que es vol separar quan "ara hem d'estar més junts que mai".

Més silenci sobre Ciutadans

Com ja és habitual aquesta campanya, el discurs del PSOE s'ha centrat a criticar durament Podemos, fins i tot més que el PP. En aquesta línia, l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, s'ha justificat dient que "del PP no n'espero res". En canvi, de Podem, Marín ha ironitzat dient que "els socialistes no som els alcaldes del "postureig'", i que "el veritable somriure d'un país [referint-se a l'eslogan de campanya de Pablo Iglesias] és aturar els desnonaments, portar més dones que homes a les llistes electorals i continuar vivint junts amb una reforma constitucional".

Un cop més, no ha sortit Ciutadans al discurs, tot i els esforços de la formació d'Albert Rivera per sumar el PP a una coalició que els socialistes sempre han escarnit. Sánchez ha acusat Podemos de "predicar el canvi i després bloquejar-lo", i ha cridat a tots els votants a optar per l'alternativa que, diu, sí que el garanteix. "Els pitjors presidents sempre els trien els que no van a votar", ha etzibat per mobilitzar el vot abstencionista.

Iceta, optimista amb el resultat del 26-J

També Iceta ha tingut paraules -tot i que menys acarnissades- contra Podem i les seves confluències, tot vantant-se que "els avenços sempre els han portat els socialistes" i que per aquest motiu "fins i tot a Barcelona hem hagut de donar un cop de mà". El líder dels socialistes catalans s'ha mostrat optimista amb els resultats del 26-J, tot dient-li a Pedro Sánchez que "si les enquestes l'encerten [amb el sorpasso de Podem] tant com van encertar amb les eleccions catalanes [amb el PSC], vas bé". De fet, fonts socialistes afirmen que les enquestes internes de què disposen, apunten que no hi haurà sorpasso.