Sindicatura per l'amnistia: l'eina de fiscalització i coordinació per treure tot el suc a la llei

Òmnium activa un espai que ha de servir per analitzar com els jutges interpreten la norma, i per facilitar que els advocats comparteixin arguments per esquiva els intents de boicot

Xavier Antich, Marta Garsaball i Laia Serra, aquest dilluns al Palau Robert
Xavier Antich, Marta Garsaball i Laia Serra, aquest dilluns al Palau Robert | Òmnium
03 de juny del 2024
Actualitzat a les 12:03h

A l'espera que la llei d'amnistia es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), Òmnium ha activat aquest dilluns la sindicatura de l'amnistia, un espai de coordinació per fiscalitzar l'aplicació de la norma a tots els casos de represaliats independentistes. Aquest organisme, impulsat per l'equip jurídic d'Òmnium però que es posa a disposició de la societat civil, ha de servir per monitorar com s'està aplicant la llei als diversos jutjats i tribunals d'arreu de Catalunya i l'Estat, i facilitar la coordinació entre advocats.

El president d'Òmnium, Xavier Antich, la vicepresidenta tercera, Marta Garsaball, i l'advocada Laia Serra han donat els detalls d'aquest instrument en un acte al Palau Robert, amb presència d'advocats del procés, com Jordi Pina o Àlex Solà. Amb la sindicatura, Òmnium vol facilitar als advocats que puguin pressionar per fer aplicar l'amnistia, dibuixant un mapa que mostri els moviments dels jutges, qui l'aplica d'ofici i qui posa bastons a les rodes, i amb quins arguments. La sindicatura ja es pot consultar en aquest web.

"Vetllarem per la correcta aplicació de l'amnistia causa a causa, jutjat a jutjat, malgrat totes les trampes que hi posin els jutges", ha resumit Antich. Aquest espai té un triple objectiu: fiscalitzar que la llei s'aplica correctament als 1.616 represaliats, segons dades d'Òminum, denunciar públicament les vulneracions de la norma i generar un espai de trobada i de coordinació de defenses i represaliats. Per això Antich ha fet una crida a tots els afectats perquè se sumin a aquesta sindicatura.

Òmnium, i també els advocats i represaliats, donen per fet que els jutges torpedinaran l'aplicació de la llei. Tot apunta que els jutjats de primera instància, menys polititzats, no posaran problemes, però la cúpula del poder judicial -sobretot el Tribunal Suprem i l'Audiència Nacional- ja han evidenciat que no tenen clar si aquesta llei s'ha d'aplicar en aquells casos més mediàtics. Els fiscals de l'1-O ja han dit que l'amnistia no es pot aplicar a Carles Puigdemont i Oriol Junqueras.

Marta Garsaball, vicepresidenta d'Òmnium i també represaliada en la causa pels preparatius del referèndum, ha denunciat la "persecució política" per part de la cúpula judicial, contra el moviment independentista. La sindicatura, ha dit, ha de servir per "posar llum a l'opacitat" i és la continuació d'una altra eina creada per Òmnium, que fa anys que comptabilitza els casos de repressió contra l'independentisme. Per tal que funcioni serà clau la complicitat dels advocats, grups de suport i represaliats.

Suport col·lectiu davant d'un nou escenari

L'advocada penalista Laia Serra ha destacat que l'amnistia obre un nou escenari ple d'incertesa. "Inaugurem una etapa de reptes jurídics pels advocats, hi haurà discussions jurídiques, tindrem dubtes d'interpretació i s'obriran nous fronts", ha dit. Per això ha insistit en la importància de la "bona coordinació" entre els advocats i la necessitat de pensar "en termes col·lectius" per aconseguir treure tot el potencial a la llei.