Primeres reaccions fora del Congrés a l'aprovació de l'amnistia. Els quatre fiscals que van participar en el judici al procés al Tribunal Suprem ja maniobren per intentar no aplicar la nova llei que sortirà de la cambra espanyola. Segons explica El Espanyol, han escrit un esborrany d'informe on plantegen "dubtes molt seriosos" en l'aplicació de l'amnistia.
Consuelo Madrigal, Fidel Cadena, Javier Zaragoza i Jaime Moreno treballen en aquest text "des de fa setmanes", just en el moment que la nova llei va entrar al Senat -on va ser rebutjada pels vots del Partit Popular, que té majoria a la cambra alta-. En el document exposen els seus arguments perquè, expliquen des del digital espanyol, "volen estar preparats pel moment en què el TS els pregunti pel seu criteri sobre aplicar l'amnistia".
Ara mateix, però, és un text "provisional" i serà revisat aquest dijous al matí amb el fiscal general de l'Estat, després de ser convocats a una reunió. Álvaro Garcia Ortiz també ha citat en aquesta trobada a porta tancada els altres fiscals de sala en cap de l'àrea penal per escoltar les seves opinions sobre l'amnistia. Especialment els seus criteris sobre com caldria aplicar-la d'ara endavant.
Què passarà quan s'aprovi l'amnistia?
La llei entrarà en vigor quan es publiqui al BOE. Això acostuma a produir-se l'endemà de l'aprovació al Congrés i un cop Felip VI l'hagi signat. El rei no s'hi pot negar ni pot dilatar aquest procediment, que és pràcticament automàtic. Per tant, s'hauria de publicar divendres i a partir d'aquí ja serà plenament vigent. En aquest moment, totes les parts poden demanar que s'apliqui la llei i també els jutges poden actuar d'ofici. Per motius lògics, queda clar que els advocats tindran interès a començar a presentar escrits per demanar als tribunals que arxivin les causes afectades per l'amnistia. El PP ha anunciat recursos d'inconstitucionalitat., però no preveu plantejar-los de manera immediata.
La pilota, pels jutges
La pilota passarà als jutges i aquí comença la incertesa. La literalitat de la llei diu que s'hauran de deixar sense efecte de manera "immediata" les mesures cautelars -per exemple, l'ordre de detenció vigent contra Carles Puigdemont i d'altres que hi pugui haver- que afectin persones a les quals s'hagi d'aplicar l'amnistia. Això pressuposa, però, que el jutge haurà de determinar abans si l'amnistia pot aplicar-se a una causa concreta. En tot cas, la suspensió del procediment per qüestions prejudicials o d'inconstitucionalitat, "no impedirà" l'aixecament de les mesures cautelars. La possibilitat que els jutges preguntin a Europa es dona per descomptada entre les fonts consultades. Mentrestant, sectors del poder judicial ja preparen el terreny per intentar driblar la llei.