Per què l'amnistia encara no s'ha publicat al BOE?

La Moncloa defensa que la demora és habitual en aquestes "lleis complexes", però el PP i Junts creuen que el PSOE vol evitar que la norma entri en vigor abans de les europees

Junqueras i Turull, a les portes del Congrés després de l'aprovació de la llei d'amnistia
Junqueras i Turull, a les portes del Congrés després de l'aprovació de la llei d'amnistia | Eduardo Parra / Europa Press
03 de juny del 2024

La llei d'amnistia va ser aprovada de manera definitiva dijous passat al Congrés dels Diputats, després d'un camí que no va ser fàcil. Mesos de negociacions entre els implicats i bloquejos del PP al Senat van acabar i l'aplicació de la nova norma hauria de suposar la fi de la persecució judicial a centenars d'activistes i figures independentistes. Però, dies després, la llei no ha entrat en vigor per què no ha estat publicada al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Quin és el motiu?

Doncs la Moncloa ja va advertir minuts després de l'aprovació de la norma que no apareixeria de manera immediata al BOE i que això passaria "en els pròxims dies". La justificació del ministre Félix Bolaños va ser que la demora és habitual en "lleis complexes" com la de l'amnistia i que calia almenys una setmana de marge perquè entrés definitivament en vigor.

Cal recordar que la norma es publica primerament al Butlletí de les Corts, cosa que va passar el mateix dia de l'aprovació i, posteriorment és el rei Felip VI qui ha de signar-la, sense possibilitat a negar-s'hi tot i que és una possibilitat que ha alimentat l'entitat ultra Hazte Oír. Un cop el monarca posi la firma, la norma pot publicar-se al BOE i seran els jutges qui decidiran els tempos de l'aplicació, amb l'amenaça de qüestions prejudicials per mirar d'endarrerir-ne l'aplicació.

En tot cas, el PP i Junts sospiten que l'endarreriment de la publicació de la llei al BOE té a veure amb càlculs electorals del PSOE. Aquest cap de setmana Alberto Núñez Feijóo va assegurar que els socialistes "tenen por" dels efectes de la llei: "Si tanta reconciliació suposa, per què no la publiquen al BOE per reconciliar-se com més aviat millor?", s'ha preguntat el líder popular.

Al seu torn, el candidat de Junts a les europees Toni Comín ha criticat aquest dilluns que la demora "no té cap explicació" i es pren amb la intenció que la norma no tingui "efectes" en les eleccions europees: "Juguen amb el calendari d'una llei per finalitats electorals", va denunciar el líder popular.

Diferent va ser el discurs de Marta Rovira, secretària general d'ERC, que aquest cap de setmana, que va demanar "tranquil·litat" i va advertir que les lleis tarden entre vuit i deu dies a sortir al BOE. Per altra banda, el divendres passat els advocats de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, i d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde, ja van reclamar que l'amnistia es publiqui al BOE abans de les eleccions europees.

Arxivat a