Per què s'ha suspès el debat electoral de la Ser i «El País»?

Els mitjans del Grup Prisa decideixen no celebrar l'últim intercanvi entre els candidats per les baixes voluntàries de Junts i PP d'un espai on no s'ha convidat la CUP i Ciutadans

Els candidats que han participat als debats electorals
Els candidats que han participat als debats electorals | Núria Garrido
10 de maig del 2024
Actualitzat a les 12:35h

El debat electoral que aquest divendres havien d'organitzar la Ser i El País ha acabat suspès. El que havia de ser l'últim intercanvi de paraules a 48 hores de la celebració dels comicis no és dura a terme arran de l'absència voluntària de Junts i el PP, i l'exclusió de la CUP i Ciutadans per voluntat dels mitjans del Grup Prisa.

Tot plegat es remunta a la decisió de convidar al debat només a Salvador Illa (PSC), Pere Aragonès (ERC), Josep Rull (Junts), Jéssica Albiach (comuns) i Alejandro Fernández (PP). Laia Estrada (CUP) i Carlos Carrizosa (Ciutadans) quedaven fora perquè la voluntat de la Ser i El País és comptar amb "els principals partits que poden ser clau a la governabilitat de Catalunya i que han participat o participen en els governs català i espanyol".

Les baixes de Junts i PP

Cal dir que els partits convidats van confirmar la seva presència de totes maneres, però mentre s'apropava el dia del debat hi ha hagut dues baixes. El PP va comunicar aquest dijous a la tarda que el seu candidat no seria a l'acte perquè tenia un acte amb Alberto Núñez Feijóo i Isabel Díaz Ayuso. A la nit, Junts va manifestar "seriosos dubtes" sobre la participació del seu número 3 i va confirmar finalment que no anirien al debat del grup Prisa.

L'escenari, doncs, amb dues baixes voluntàries i dues exclusions de formacions amb representació parlamentària, era un debat entre el PSC, ERC i els comuns. Però finalment la Ser i El País han optat per suspendre el debat en considerar que l'absència de Junts i el PP "fa inviable" mantenir la idea inicial del debat.

Les exclusions de la CUP i Ciutadans

Els tempos de la suspensió han fet que els mitjans del Grup Prisa no s'haguessin de pronunciar sobre l'obligació d'incloure la CUP i Ciutadans al debat. I és que la Junta Electoral de Barcelona va resoldre també dijous a la tarda els recursos dels dos partits, instant a la Ser i El País a incloure'ls a l'acte.

Segons la resolució, els mitjans han d'organitzar debats en què intervinguin tots els participants del procés electoral amb l'objectiu de "garantir la pluralitat i igualtat d'oportunitats". Això, segons la Junta Electoral, també inclou els mitjans privats, que només poden justificar exclusions amb "consideracions objectives" que el Grup Prisa no hauria presentat.

La reacció d'Aragonès... i la resposta de la CUP

Aragonès ha considerat que la decisió de Junts de no participar en el debat "és amagar-se, que és el que han fet des del primer dia". "De nou no han volgut debatre, faltant el respecte a la ciutadania. És una llàstima", ha lamentat el candidat d'ERC. La resposta ha arribat per part de l'exdiputada de la CUP, Eulàlia Reguant, que ha retret a Aragonès que acceptés participar en un debat "sense una de les forces polítiques determinants" del país.