El TC descarta la recusació de Conde-Pumpido que perseguia el PP per dificultar l'amnistia

Amb set vots a favor, també de membres conservadors, i només un en contra, el president del tribunal podrà participar de les deliberacions sobre la norma

Cándido Conde-Pumpido, al centre, és el president del TC.
Cándido Conde-Pumpido, al centre, és el president del TC. | Europa Press
Redacció
08 d'octubre de 2024, 12:15
Actualitzat: 12:42h

El Tribunal Constitucional (TC) ha descartat recusar el seu president, Cándido Conde-Pumpido, en el marc de la deliberació sobre la llei d'amnistia. La recusació la perseguia el PP, que sostenia que no complia amb els estàndards d'imparcialitat d'un debat d'aquest abast. La inadmissió de la recusació s'ha dut a terme amb una majoria clara: set dels magistrats hi han votat en contra, també del sector conservador, i només un s'hi ha posicionat a favor. La llei d'amnistia ja és damunt la taula del TC, on s'hi han dirigit els presidents autonòmics del PP i també el Tribunal Suprem, en desacord amb la norma i que per ara ha descartat aplicar-la als dirigents protagonistes de l'1-O.

La magistrada Concepción Espejel ha anunciat un vot discrepant amb la composició del ple (format només pels vuit vocals que no han estat recusats) i sobre l'objecte de la recusació, però s'ha mostrat d'acord amb la decisió adoptada per majoria. El magistrat Enrique Arnaldo també ha anunciat un vot particular concorrent per dissentir de la composició del ple.

El PP argumentava que Pumpido s'havia d'apartar de les deliberacions de la mateixa manera que es va apartar voluntàriament del debat dels recursos d'empara dels condemnats per l'1-O contra la sentència del Tribunal Suprem. El 2021 es va abstenir de les deliberacions del recurs d'empara de l'expresident de Carles Puigdemont per unes manifestacions en una conferència del 2017 en contra del procés independentista. Els magistrats, però, sostenen que aquelles declaracions i les causes en que es va abstenir "no coincideixen" amb la qüestió actual, perquè la llei d'amnistia "no existia en el moment" en què va decidir apartar-se ni tenen res a veure "amb el problema constitucional suscitat ara".

"L'objecte de la impugnació és resoldre sobre la constitucionalitat de la llei d'amnistia, que s'impugna de forma global i particularitzada", sostenen, i per tant sobre una norma penal "que no existia en el moment de suscitar-se l'abstenció". A més, segons el TC, "les manifestacions controvertides que va fer aleshores no es referien al problema constitucional suscitat en aquest procediment". El ple del TC marca d'aquesta manera el camí que podria aplicar a la resta de recusacions presentades contra membres del tribunal. En total se n'han registrat 54.

Són 9 contra Conde-Pumpido, 9 contra la també progressista Laura Díez, 9 contra l'exministre Juan Carlos Campo (que ja es va apartar voluntàriament de les deliberacions), i 27, inclosa la de la Fiscalia, contra el magistrat conservador José María Macías, que va signar els informes del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) contra la llei mentre era vocal de l'òrgan de govern dels jutges.