Especial

Totes les dades de la jornada electoral, per al seguiment més precís i en temps real

Votació durant la jornada del 14 de febrer.

Nació t'ofereix, en sis peces repletes de gràfics i mapes, la informació més acurada de participació, de la pugna per l'últim escó, del vot per perfil de ciutadà, del resultat per carrers, de l'històric des de 1980...

11 de maig del 2024

La jornada electoral és, per definició, un dia en què manen les dades. L'escrutini determinarà, aquest diumenge, el Parlament dels pròxims anys i milers de catalans estaran enganxats a les actualitzacions de resultats per saber qui guanya, qui perd i quines aliances seran viables. Des de Nació, però, anem més enllà i hem preparat sis peces per seguir de forma més completa que mai totes les claus d'aquest dia tan important. Aquí us les expliquem i, de fet, ja podeu consultar-ne la majoria, amb les dades fins al 2021, per calibrar fins a quin punt poden ser útils aquestes eines per a un millor seguiment electoral.

Quines dades trobaràs a Nació?

Clicant o passant el cursor per damunt de cada imatge superior, pots consultar què trobaràs a cada peça i accedir-hi.

Les dades d'avançaments de participació, a les 13h i les 18h, no només serveixen per calibrar si l'abstenció puja o baixa, en termes globals. Des de Nació, ja fa diverses convocatòries electorals que comparem si l'evolució és diferencial als municipis que, en les anteriors eleccions, van votar més o menys a forces independentistes. Això ens permet calibrar el grau de mobilització de cada bloc i preveure com evolucionarà l'escrutini. Aquest cop, anem més enllà i comparem la participació en funció de deu variables més. Comprova què hi trobaràs.

 

L'escrutini en temps real, per territoris

Segueix, en temps real, com evoluciona l'escrutini, durant la nit electoral. A l'àmbit català, però també per demarcacions i en cadascun dels municipis. Amb una comparativa de l'evolució dels suports a cada candidatura i a cada territori, respecte del 2021 i un simulador de pactes per analitzar, en cada moment, quines majories són viables per liderar la Generalitat.

 

Els primers compassos de l'escrutini ja permetran intuir, aproximadament, els grans moviments de la nit. Des de llavors, l'atenció se centrarà en els últims diputats en disputa. Des d'aquesta peça podràs seguir quants vots necessita cadascuna de les candidatures per aconseguir un altre escó, en cada moment i a cada demarcació. També hi trobaràs una projecció de quin seria el resultat final si l'escrutini, a cada municipi, fos del 100% i dades sobre quin sac de vots del 2021 ja s'ha computat per a cada formació. Comprova què hi trobaràs.

 

Com ha evolucionat el suport a cada partit, des del 1980, al conjunt de Catalunya i a cadascuna de les comarques i municipis? Quina formació ha estat primera i segona força, en cadascuna de les eleccions al Parlament i a cada territori? Ja pots consultar aquestes dades i la mateixa nit electoral s'hi aniran afegint les del 2024, també en temps real. Comprova què hi trobaràs.

 

Les candidatures obtenen diferents nivells de vot, en funció de les característiques de cada municipi i barri. Podràs comprovar en quins tipus de territori té més èxit cada partit, en funció de la renda, la mida, l'edat, la població nascuda al municipi, a Catalunya, la resta de l'Estat i l'estranger, o la proporció d'universitarisaturats i llogaters. I també comparar-ho amb els resultats del 2021. Comprova què hi trobaràs.

 

Sabem que vols precisió i que les dades per municipis poden no ser suficient. Per això, la mateixa nit electoral i poc després que acabi l'escrutini, podràs consultar ja els resultats electorals amb el màxim detall, carrer a carrer. En un mapa interactiu on constataràs a qui voten els teus veïnsComprova què hi trobaràs.