Trias auditarà les superilles per revisar els elements que «no funcionin»

La candidatura es compromet a fer un examen "vinculant" dels eixos verds i no descarta una consulta a la ciutadania sobre la unió dels tramvies per la Diagonal, una mesura que el cap de cartell s'ha compromès a aturar

Trias, amb Josep Rull, Damià Calvet i Francina Vila.
Trias, amb Josep Rull, Damià Calvet i Francina Vila. | Junts
23 de maig del 2023
Actualitzat a la 13:57h

En cas de ser alcalde, Xavier Trias posarà en marxa una "auditoria vinculant" per revisar, si cal, tots aquells elements que "no funcionin" de les superilles i dels eixos verds. En aquests termes s'ha expressat aquest dimarts Damià Calvet, membre de la candidatura, en un acte sobre mobilitat i urbanisme al costat de l'exconseller Josep Rull, la també integrant de la llista Francina Vila i el mateix Trias. Calvet també ha indicat que, per resoldre el problema de l'habitatge -nombre de pisos i preus de lloguer- cal "dialogar" amb el sector immobiliari, i no tractar el mercat com si fos "ineconòmic". En aquests sentit, Junts insisteix que la "ideologia" del decreixement i la manca d'aposta per la "ciència" ha marcat el mandat d'Ada Colau.

"El que no podem fer és entrar al govern municipal i i transformar Consell de Cent, la gent no es mereix això. Jo no ho hauria fet així, però serà un èxit. Però no és el que busca Colau, perquè no és un eix verd i generarà gentrificació. S'encariran els preus del lloguer i dels comerços", ha apuntat Trias. En l'auditoria vinculant s'hi determinaran els graus de contaminació dels carrers adjacents, s'estudiarà la neteja i la mobilitat, i també l'augment del preu de l'habitatge. Pel que fa als xamfrans, es determinarà quins són complicats per a la càrrega i la descàrrega. El candidat no ha desaprofitat l'oportunitat per criticar el carril bici de Via Augusta: "És una catàstrofe".

En clau de mobilitat, la llista defensa que la Gran Via sigui més verda -en el sentit que només el carril central estigui governat pels cotxes-, unir Collserola amb el mar i arribar a un nou "pacte de ciutat" per la convivència de tots els elements -persones i vehicles- que es mouen per la via pública. Pel que fa al traspàs de Rodalies -un element que Junts sempre posa sobre la taula per desgastar els rivals que no el demanen, com ara la mateixa alcaldessa o bé el candidat del PSC, Jaume Collboni-, Trias ha remarcat que si hi ha traspàs ha de ser amb els recursos econòmics necessaris per dur-lo a terme amb totes les garanties. En relació a la unió del tramvia per la Diagonal, Trias no ha descartat una consulta per frenar-la, i ha indicat que el seu compromís és relligar la part del Besòs amb la del Llobregat a través d'autobusos elèctrics.

Un dels elements que més incideixen en aquests comicis és l'habitatge, que és una de les raons per les quals la classe mitjana està intentant marxar de Barcelona, com ha determinat Francina Vila. "Cal que es visqui amb dignitat", ha remarcat la membre de la llista de Junts, que ha posat de manifest que ja hi ha 130.000 persones que han deixat la capital catalana. "Això passa per molts motius. Hi ha un mal govern a la ciutat", ha ressaltat. Tots aquests aspectes sortiran en el debat d'aquesta nit a TV3, on Trias aspira a seduir part del 30% d'indecisos que hi ha.