Un any per a les eleccions dels EUA: Biden contra Trump... I qui més?

Demòcrates i republicans han de decidir qui acompanyarà els favorits en una cursa que té moltes opcions de seguir amb els mateixos paràmetres del duel de fa quatre anys

Joe Biden i Kamala Harris, a la Casa Blanca.
Joe Biden i Kamala Harris, a la Casa Blanca. | @JoeBiden
05 de novembre del 2023
Actualitzat a les 10:01h
Queda exactament un any perquè se celebrin unes eleccions crucials a la primera democràcia del món. Fa quatre anys ja vaig escriure a Nació durant les primàries republicanes, les demòcrates i també els comicis presidencials, i iaquest diumenge arrenquem de nou la cursa cap a la presidència dels Estats Units. En l'anterior cita, el partit demòcrata tenia -en principi- unes primàriies incertes, tot i que des d'aquestes pàgines sempre vam predir que Joe Biden acabaria sent el candidat. Ara per ara, si no hi ha cap ingerència de la justícia -o de la salut-, podem afirmar amb rotunditat que el 5 de novembre del 2024 es repetirà el duel Biden-Donald Trump.

D'aquí a les convencions dels republicans -mitjans de juliol- com demòcrates -una mica després, a finals d'agost- només hi ha una gran incògnita: qui formarà part del tiquet electoral. En principi tot indica que Kamala Harris seguirà com a candidata a la vicepresidència acompanyant Biden, però la primera dona i negra en el càrrec, gran esperança del partit demòcrata, està passant sense ni pena ni glòria. En aquests moments té unes xifres de valoració de gairebé el 60% en contra i només d'un 37% a favor.


D'ençà que es va saber, l'estiu del 2020, que seria la número dos del president, els focus es van posar sobre d'ella: dona, negra, fiscal a Califòrnia i defensora de les minories. Però segons bona part dels analistes de Washington -i també els amics amb qui parlo a la capital nord-americana-  que l'han seguit els últims anys, el cert és que el seu paper ha anat a menys. En part, diuen, a causa del seu mal caràcter, tant amb el seu equip -ha substituït molts dels seus principals assessors- com amb l'equip del president a l'Ala Oest de la Casa Blanca. Tot i això, el que decantarà finalment si ella segueix en el tiquet electoral és si aporta massa de votants, és a dir, vots a Biden i al partit demòcrata en els estats claus: Seran els mateixos sis estats que ara fa quatre anys: Michigan, Wisconsin, Pensilvània, Arizona, Nevada i Geòrgia.

Però si hi ha una gran incògnita a hores d'ara és en la designació del candidat o candidata del partit republicà que acompanyarà Trump si la justícia -primer- i la salut -després- no el deixen fora de la cursa. Fa vuit anys, l'expresident va escollir un semidesconegut com a vicepresident: el governador d'Indiana, Mike Pence, un home que li aportava la massa de votants evangelistes que Trump necessitava per aconseguir -tal com així va ser- la presidència. A hores d'ara, la relació de l'expresident i de l'exvicepresident pels fets de l'atac dels partidaris de Trump al capitoli el 6 de gener del 2017 han deixat la relació entre els dos tocada i enfonsada, i per aquest motiu Trump s'ha de buscar un nou partner per conformar el tiquet electora
 

Els favorits per acompanyar Trump

En aquest sentit, pot escollir un congressista o un senador que li hagi estat fidel durant tots aquests anys i que sigui d'algun estat clau què l'ajudi a recuperar el terreny perdut a les eleccions del 2020. També pot optar per la seva filla Ivanka, per així assegurar-se que el llegat i el cognom continuïn perquè seria automàticament designada quan ell deixes la presidència en cas d'aconseguir-la. I per últim hi ha Nikki Haley, exambaixadora a les Nacions Unides sota el mandat de Trump i exgovernadora de Carolina del Sud. 

A les enquestes es troba en tercer lloc, darrere de Trump i de Ron DeSantis, l'actual governador de Florida. Inicialment era un trumpista de primera hora, però s'ha distanciat se n'ha distanciat molt. Haley és dona, i l'expresident necessita guanyar terreny dins l'electorat femení. Amb un to afable i els valors conservadors del sud estatunidenc, pot contribuir a fer que pugui ser l'elegida. A més a més, té un historial executiu i diplomàtic molt remarcable que en el moment que estem vivint amb la guerra d'Ucraïna o a Israel. Això la fa ser un perfil que podria encaixar com a vicepresidenta, o bé, si cal, com a secretària d'Estat.

Comença el showtime de la política americana, que en aquest cas anirà acompanyat del showtime de la justícia, que és qui pot acabar decantant tant la candidatura de Trump -primer- com a candidat del partit republicà, i després la campanya de les presidencials.