Un de cada cinc joves ha desitjat un cataclisme mundial per «començar de nou»

Un 21% de la generació Z ha tingut algun cop la "fantasia" que un desastre natural esborrés bona part de la humanitat, i un 7% necessita "caos" per no avorrir-se, segons una enquesta del CEO

L'erupció del volcà de la Palma
L'erupció del volcà de la Palma | Europa Press
19 d'octubre del 2023
Actualitzat a les 17:52h
Qui no ha desitjat, alguna vegada, que un cataclisme arrasés amb bona part de l'espècie humana? La frase pot semblar controvertida -i ho és- però apareix en la darrera enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) que analitza les diferents generacions i que s'ha presentat aquest dijous. Entre la generació més jove, creix el percentatge d'enquestats que, a vegades, "té la fantasia que un desastre natural esborri la majoria de la humanitat" i, així, "un petit grup de gent pugui començar de nou".

Un 21% dels enquestats de la generació Z -nascuda entre 1997 i 2012- es mostra d'acord o molt d'acord amb aquesta afirmació. Això és 1 de cada 5 joves. En els millennials -nascuts entre 1980 i 1996-, el percentatge és del 16% i en la generació X és del 13%. Els Baby boomers -nascuts entre 1945 i 1964- són els que menys hi coincideixen, amb un 7%, mentre que en la generació silenciosa -nascuts entre 1928 i 1945-, un 11% creu que caldria un nivell de caos d'aquesta magnitud. És de suposar que els partidaris d'aquesta mesura "dràstica" s'autoubiquen entre aquest petit grup de gent encarregada de començar de nou.

Si s'analitza per sexe, la fantasia d'un desastre natural és més accentuada en homes i molt especialment entre els millennials i la generació silenciosa. El 19% dels homes millennials desitgen un cataclisme, per un 13% de les dones. El 15% dels homes de la generació silenciosa també ho pensa, davant d'un 9% de les dones. Els més joves, els Z, són els que més desitgen un desastre d'aquestes característiques, però sense diferències significatives entre homes i dones. 

Hi ha un motiu per incloure aquestes qüestions en una enquesta del CEO. L'objectiu és mesurar el tret psicològic de la "necessitat de caos", que la recerca ha associat a diversos comportaments com la difusió de rumors i informació hostil a les xarxes. La necessitat de caos és més freqüent en les generacions més joves. Un 7% dels enquestats de la generació Z necessita que hi hagi caos al seu voltant per no avorrir-se, un percentatge que va a la baixa a la resta de generacions més grans. Són, en tot cas, percentatges baixos. 

En canvi, la tendència a "cremar-ho tot" és més transversal. Un 20% dels millennials pensa que cal cremar totes les institucions polítiques i socials. En la generació silenciosa, un 19% també hi està d'acord. El percentatge és lleugerament més baix entre els Z (un 16%) i en la generació X (un 15%), mentre que els boomers són els que menys creuen que calgui arrasar amb tot (un 10%).