Valls s'aboca al xoc amb Rivera

L'exprimer ministre francès rebutja tot acord de Ciutadans amb l'extrema dreta de Vox

Manuel Valls.
Manuel Valls. | Adrià Costa
28 de maig del 2019
Actualitzat a les 14:08h
En la compareixença que va fer per valorar els resultats electorals del 26-M, Manuel Valls va sorprendre amb una declaració molt explícita en contra de tot acord de govern amb Vox per governar la Comunitat de Madrid. El candidat de Barcelona pel Canvi-Cs -que va obtenir el 13% i sis regidors al consistori- va afirmar que "tota aliança per governar una comunitat autònoma o una gran ciutat, com el cas de Madrid, suposaria una ruptura total amb un partit". D'aquesta manera, Valls avisava sobre la seva oposició, que és coneguda, a tot pacte del partit que li ha donat el suport principal, Ciutadans, amb l'extrema dreta de Vox.

A mesura que passaven els minuts de la nit electoral, l'escenari d'una majoria de la dreta i l'extrema dreta a l'Ajuntament i a la Comunitat de Madrid s'anava solidificant. Amb un PSOE com a força majoritària en les dues institucions, però sense poder sumar governs d'esquerres, la dreta pot imposar-se si uneix les forces de les tres sigles: PP, Ciutadans i Vox. Amb l'abstenció dels ultres no n'hi hauria prou, com va passar a Andalusia, i cal que els de Santiago Abascal rubriquin amb un "sí" l'aliança de dretes. 

Valls no pot fer-se l'orni en aquest cas. Per a ell, que prové de la política francesa, on el Front Nacional és una força alternativa, Vox és l'equivalent als de Marine Le Pen. La política de pactes d'Albert Rivera és una de les discrepàncies amb el líder de Ciutadans que Valls ha hagut de gestionar. L'alcaldable ha fet d'un acord amb el PSC un element clau de la seva campanya, mentre Rivera tancava tota possibilitat d'acord amb els socialistes a nivell estatal. 

Ara, el xoc entre Valls i Rivera -que no han protagonitzat junts cap acte durant tota la campanya- pot ser frontal si es confirmen els acords amb Vox. A diferència del que va passar a Andalusia, on el PP va exercir de "mitjancer" entre Ciutadans i Vox, els ultres exigeixen que Rivera es faci la foto amb ells. 

Crítiques als caps de campanya

Per altra banda, la plataforma de Valls viu l'endemà de les eleccions. En l'entorn de la candidatura plouen les crítiques als responsables de campanya, Xavier Roig i Guillermo Basso, que són acusats d'haver fet un plantejament conservador i poc arriscat. L'entorn del candidat va veure com la plataforma perdia gas els darrers mesos, malgrat que tant ell com el seu equip consideren que va guanyar clarament el cara a cara amb Ada Colau de l'abril al programa Salvados

Atacar (o no) el PSC

Els més crítics amb la direcció de campanya consideren que calia fer un discurs més dur, més abrandat i polaritzador contra l'independentisme, i denunciar les ambigüitats del PSC. A la plataforma de Valls s'acusa Jaume Collboni d'haver copiat el discurs de seguretat de l'exprimer ministre francès. Una cosa que potser xocava amb el desig de Valls de no indisposar-se excessivament amb els socialistes catalans -antics amics polítics seus-, no fos cas que els necessités per sumar majories. Els atacs a Collboni es van produir, però ja en el tram final de la campanya.   
Arxivat a