Vox dona per trencats els pactes amb el PP pel repartiment dels menors no acompanyats

Santiago Abascal assenyala Alberto Núñez Feijóo directament del trencament de les coalicions després dels darrers acords amb el PSOE

Les comunitats governades pel PP han votat a favor de la proposta del govern espanyol
Les comunitats governades pel PP han votat a favor de la proposta del govern espanyol | Europa Press
Redacció
11 de juliol del 2024
Actualitzat a les 9:25h

La ultradreta de Vox ja dona per trencats els pactes de govern amb el Partit Popular a les cinc comunitats autònomes en les quals comparteixen executiu. El motiu és el repartiment de migrants no acompanyats acordat a la conferència sectorial de Tenerife. Actualment, hi ha 5.600 menors d'edat en unes illes que a tot estirar tenen recursos per atendre'n uns 2.000, asseguren les institucions insulars. Així, la cimera entre comunitats autònomes havia de resoldre, de nou, la predisposició dels territoris a acollir aquests adolescents i joves arribats en pastera a terres espanyoles.

Les comunitats governades pel PP han votat a favor de la proposta del govern espanyol que marca el repartiment de 347 menors d'edat de manera voluntària -la xifra inicial que fa setmanes que està pendent d'aclarir- però no s'han pronunciat sobre l'acollida obligatòria. Així doncs, l'assumpte no té encara una solució definitiva per l'estratègia conjunta dels governs populars i que ja havia avançat Alberto Núñez Feijóo. En aquest sentit, la ultradreta de Vox ha respost tot plegat amb un comunicat contundent. 

La formació que lidera Santiago Abascal ha acusat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, d'"haver obligat els presidents regionals a votar sí el repartiment de 400 menes". "Després de lliurar el CGPJ, RTVE, la Junta Electoral Central o aliar-se a Europa contra els interessos dels espanyols, el PP arriba a un nou acord amb el PSOE i confirma on i amb qui vol estar", ha criticat Vox. Pel partit d'Abascal, és Feijóo qui ha trencat els governs de coalició que comparteixen mentre que Vox "compleix amb la seva paraula i el seu compromís amb els espanyols". A més, ha acusat el líder popular cridar "un a un" els consellers del PP per "votar a favor de les pretensions de Sánchez" malgrat que, segons Vox, els barons populars s'havien compromès a rebutjar el repartiment.

El vist-i-plau de Feijóo

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat aquest dimecres que malgrat l'amenaça de Vox de trencar governs autonòmics, "tots" els presidents del PP "assumiran el repartiment dels 400 menors" migrants no acompanyats que són a les Canàries. "Serem solidaris i coherents amb la nostra política d'atenció al menor" i "ocuparem tota la nostra capacitat instal·lada" als centres, "perquè entenem que la situació excepcional que està passant Canàries per l'absència de política migratòria del govern central requereix que fem l'últim esforç". Feijóo ha recordat que hi ha territoris que ja són al límit de la seva capacitat, però el PP entén que cal ser "solidaris dins de les capacitats".