Yolanda Díaz marca distàncies amb l'ampliació de l'aeroport del Prat desitjada pel PSOE

La líder de Sumar apareix en campanya i reclama un "tsunami democràtic" en favor d'Albiach, alhora que passa de puntetes sobre el futur de Sánchez

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, se suma a la campanya dels comuns, a l'Hospitalet de Llobregat
La líder de Sumar, Yolanda Díaz, se suma a la campanya dels comuns, a l'Hospitalet de Llobregat | Gerard Artigas (ACN)

L'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès)

28 d'abril del 2024
Actualitzat a les 16:41h

Els comuns ja tenen totes les peces importants sobre el tauler de la campanya electoral. Aquest dissabte van afegir Ada Colau, el gran baluard de l'espai polític a Catalunya, i aquest diumenge han incorporat la presidenta de Sumar a l'estat espanyol, Yolanda Díaz, al camí dels grans actes populars per convèncer indecisos. L'escenari escollit ha estat la Farga de l'Hospitalet de Llobregat, espai que Díaz ja va trepitjar en la campanya de les darreres eleccions -les espanyoles- i que els va servir per acabar quedant en segona posició al territori català en vots. Amb ànim de repetir bonança, tant la líder de Sumar com el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, han fet referència a aquell 23 de juliol que va deixar el camí aplanat per un govern de coalició. Ara bé, també s'ha reconegut les tensions que aquell pacte comporta, i com les esquerdes es fan més evidents en campanya electoral. Per això, sense cap matís, Yolanda Díaz ha exhibit la distància que separa el seu espai de les ambicions socialistes d'ampliar l'aeroport del Prat. Un desig ben present al govern espanyol -format per PSOE i Sumar- tal com va explicar aquesta setmana Nació. Avui, la cap de files de sumar ha reivindicat que "el futur no passa per macrocasinos" -en relació al Hard Rock- i "no passa per ampliacions d'aeroport"

De fet, estirant aquesta via, la mateixa Yolanda Díaz ha furgat en les contradiccions del plantejament socialista. "No podem dir al govern de Madrid que som un govern que lluita contra l'emergència climàtica i que aquell mateix partit a Catalunya digui que està a favor de projectes que depreden el medi ambient", ha reblat la veu de capçalera de Sumar. Reforçava així mateix la postura defensada per la cap de files de la candidatura dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, en una entrevista amb aquest diari: "Un Govern que tiri endavant el Hard Rock no serà progressista". 

En un acte que ha hagut d'adaptar-se a la possibilitat de pluja, amb una sala humil però plena i amb gent que ha quedat fora, Díaz ha iniciat una ruta que tindrà dues parades més durant la campanya electoral catalana. El primer d'aquests discursos dirigits als indecisos ha posat l'accent en la necessitat de reforçar els serveis públics i els drets de ciutadania. I ho ha plantejat amb un terme ben connotat al país. "Teniu a les vostres mans la possibilitat de convertir aquesta campanya en un tsunami democràtic per dir que sí, que venim a guanyar drets", ha enunciat Yolanda Díaz. Entre els diversos parlaments de la cita -que també han inclòs Jéssica Albiach, Andrés García Berrio (número tres per Barcelona) i Núria Lozano- s'ha posat l'accent també en les carpetes clau de les polítiques on els comuns volen incidir: habitatge, educació, sanitat i medi ambient.

La principal constant del mítin, sigui com sigui, ha estat l'emirallament amb l'escenari de govern estatal. El més explícit en la referència ha estat el ministre Urtasun. "Si els molesta un govern d'esquerres, en tindran dos", ha defensat el representant dels comuns. El camí que marcava era el del tripartit, la gran ambició d'Albiach pel que fa a la governabilitat de la Generalitat. 

Ja de portes endins, centrant-se en els rivals de les eleccions imminents, la més mencionada ha estat la candidatura de Junts liderada per Carles Puigdemont. D'entrada, Ernest Uratasun ha celebrat que Puigdemont plantegi "ser president" en segona volta perquè "això vol dir que ja ha assumit que no guanyarà les eleccions". Però anant un pas més enllà, Jéssica Albiach ha mencionat que Junts ha votat recentment en contra d'incorporar els sindicats als consells d'administracions de les empreses perquè puguin dir la seva també en les decisions de les companyies, coincidint amb la dreta del PP i l'extrema dreta de Vox al Congrés dels Diputats. Mirant a Catalunya, de nou, la cap de files dels comuns ha assegurat que són "l'única força d'esquerres que diu que no arribarà a acords amb la refundació de Convergència".