Zapatero vaticina que el «procés no acabarà en independència»

L'expresident espanyol assegura que la solució al conflicte ve del diàleg "sobre Catalunya" amb totes les forces polítiques espanyoles | El PSC reivindica l'herència de l'exlíder socialista per fer fora el PP de la Moncloa

 Meritxell Batet, José Luís Rodríguez Zapatero ,Núria Parlon, Lídia Guinart i Miquel Iceta
Meritxell Batet, José Luís Rodríguez Zapatero ,Núria Parlon, Lídia Guinart i Miquel Iceta | ACN
15 de juny del 2016
Actualitzat a les 23:07h
A pocs dies de l'equador de la campanya electoral, els socialistes han fet una exhibició de força a una de les seves places fortes, Santa Coloma de Gramenet. Han aconseguit aglutinar gairebé cinc-centes persones, de les quals unes desenes ja feien cua una hora abans a l'entrada del teatre Josep Maria de Segarra, on ha tingut lloc l'acte del PSC.

Aquesta ciutat amb majoria històrica d'esquerres des de la transició i l'única de l'àrea metropolitana, juntament amb Granollers, on el PSC governa amb majoria absoluta de la mà de la vicesecretària primera del partit, Núria Parlon, serà clau per aguantar l'envit de Podem, que el 20-D va aconseguir imposar-se als socialistes, imbatibles a les eleccions generals des de la transició, amb mitjanes de vots que han arribat a superar el 71%, per un estret marge de tres punts.

Parlon, implacable amb Podem

Ha estat precisament l'alcaldessa de la ciutat qui ha fet més temps d'ús de la paraula després del plat fort, l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, enmig d'un auditori entregat al carisma de la jove promesa del PSC. Parlon ha estat l'encarregada de fer el discurs més dur contra Podemos, a qui ha responsabilitzat de la repetició de les eleccions i de "canviar d'ideologia segons bufa el vent". "Diuen que es conformen amb quedar segons perquè ja els va bé que el PP quedi primer", ha etzibat. Els ha acusat de llegir les eleccions en clau bipartidista mentre que "les enquestes determinen que un 70% de l'electorat vol un govern multipartidista".

Parlon també ha demanat a la candidatura de Pablo Iglesias que "no doni lliçons d'esquerres ni de compromís", tot posant com a exemple el seu municipi, del qual ha dit que ha demostrat estar al costat de la classe treballadora tot i la retallada de competències als municipis de la llei de racionalització i sostenibilitat local del PP. També ha volgut penjar al PSC la medalla de portar la iniciativa legislativa popular d'Habitatge, ja que "nosaltres hem col·laborat com ningú a recollir signatures". "Que Junts Pel Sí no se l'atribueixi", ha reclamat, enmig de grans aplaudiments.

Crítica pràcticament inexistent a Ciutadans

La batllessa de Santa Coloma ha estat l'única que s'ha referit (breument) a Ciutadans -totes les crítiques de l'acte han anat a Podemos-, i ho ha fet per lamentar que "quan el PSOE va estar disposat a ampliar l'acord [amb Ciutadans] a altres forces polítiques, Rivera va estar disposat a incloure el PP fins i tot a costa de fer president un tecnòcrata" a la manera italiana. Parlon va ser especialment crítica amb el pacte d'investidura entre PSOE i Ciutadans, per pensar que s'havien fet massa renúncies i col·locava el seu partit "en una posició dèbil".

Zapatero, monologuista

L'encarregat de tancar l'acte ha estat l'expresident del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, rebut a crits de "presidente, presidente", tot contrastant amb la relativa fredor amb què va ser rebut a l'acte on va participar a la campanya de les anteriors eleccions a Terrassa. Tot just abans, Meritxell Batet ha estat l'encarregada de reivindicar la seva herència, tot agraint-li haver retirat les tropes d'Iraq, haver legalitzat el matrimoni homosexual, "a lluita contra la violència de gènere" i la "defensa de les pensions".

Com està acostumant darrerament al seu públic, Zapatero ha fet un monòleg distès, amb reflexions, bromes i pauses específicament pensades per a l'aplaudiment i la rèplica del públic, a l'estil "Saturday Night Live" i "El club de la comedia". Una d'aquestes rèpliques ha estat la de l'exalcaldessa de Santa Coloma, que ha afirmat que Núria Parlón "és el nostre Pablo Iglesias", quan l'expresident ha sostingut que la batllessa de Santa Coloma és molt millor que Ada Colau tot i que "no surti tant a la televisió". En una intervenció dedicada a les dones del PSOE, Zapatero també ha assegurat que "Meritxell Batet és molt millor que Carolina Bescansa".

"Catalunya no serà mai independent"

L'expresident socialista s'ha referit al debat sobiranista, tot lamentant que Catalunya visqui en una contínua "angoixa política" pel procés independentista, i ha assegurat que "aquest procés no acabarà en independència", tot afegint que "això és bo" i que "ningú s'ha de sentir frustrat" perquè "és millor el dret de compartir que el dret de trencar". La solució al conflicte, ha afirmat, ve del diàleg "sobre Catalunya" amb totes les forces polítiques espanyoles. Ha dit que ha de ser un diàleg "sobre tot", perquè "res és per sempre menys continuar junts".

En aquesta línia s'havia expressat minuts abans la candidata socialista per Barcelona, Meritxell Batet, tot assegurant que Catalunya amb els socialistes va canviar Espanya, afirmant que "una Catalunya forta tornarà a canviar Espanya".

Defensa de la gestió de la crisi i de l'article 135 de la Constitució

Aquest format distès ha permès a Zapatero atrevir-se, fins i tot, a abordar el cavall de batalla de Podemos contra els socialistes, la gestió de la crisi de la seva segona legislatura i la reforma express de l'article 135 de la Constitució el 2011 per establir un sostre de dèficit. Ha assegurat que se n'ha fet molta demagògia, i que si Podemos ara es declara socialdemòcrata estarà d'acord amb la mesura, atès que "la va redactar un ministres socialdemòcrata suec". Aquesta comparació ha provocat els aplaudiments aïllats de dos o tres assistents, mentre que la resta de l'auditori ha guardat silenci. Qui no està d'acord amb aquest llegat concret de Zapatero és el propi Pedro Sánchez, que en porta la reforma a la pàgina 380 del seu programa.