La xarxa de calor de Ribes comença a prendre forma

Una caldera de 600 kW escalfarà amb biomassa forestal diversos equipaments municipals després d'una inversió d'un milió d'euros

Laia Deler/Arnau Urgell
15 de març de 2012
Obres per instal·lar la caldera de la xarxa de calor de Ribes.
Obres per instal·lar la caldera de la xarxa de calor de Ribes. | Laia Deler
Obres per instal·lar la caldera de la xarxa de calor de Ribes. Foto: Laia Deler

La xarxa de calor de Ribes de Freser comença a prendre forma. Els darrers dies s'han iniciat els treballs per una iniciativa innovadora que suposarà escalfar diversos equipaments municipals a partir de biomassa d'origen forestal. La iniciativa, que suposarà invertir un milió d'euros, funcionarà a ple rendiment l'hivern 2012-2013.

Una xarxa de calor consisteix en una caldera –en aquest cas alimentada amb estella- que escalfa aigua que es distribueix en canonades fins als punts de consum. A Ribes de Freser la caldera tindrà un mínim de 600 kW de potència –el doble que la de l'edifici Modest Sayós de Ripoll , fins ara la més gran del Ripollès- que serviran per la calefacció i l'aigua calenta sanitària de l'escola, la residència, el casal de cultura i el pavelló –al seu costat es treballa per instal·lar la caldera i el magatzem d'estella-. De moment, a banda de l'espai de la caldera també s'està treballant amb la rasa del passeig Guimerà (foto).

La inversió per tal de posar en funcionament la xarxa és d'un milió d'euros. El 70% l'aporta Agefred, l'empresa adjudicatària, mentre que el 30% restant es finançarà amb una subvenció concedida per l'Institut Català de l'Energia (ICAEN). L'alcalde Marc Prat considera que el municipi esdevindrà “un referent” ja que hi ha molt pocs exemples de xarxes de calor alimentades per biomassa al nostre país però cap que aconsegueixi calefactar el 50% dels equipaments existents d'un municipi. Agefred, filial de Dalkia i que també impulsa projectes a la comarca com la central de biomassa de Llaudet, gestionarà la xarxa durant trenta anys. L'actuació pot comportar a mig termini ampliacions. Una de les possibilitats que es contemplen és que serveixi per escalfar els blocs de pisos del barri del Pavelló aprofitant que es reurbanitza els carrers en el marc de la Llei de barris.

Un dels avantatges d'aquest model és l'estalvi econòmic que suposarà passar del gasoil a la biomassa. Marc Prat calcula que inicialment se situarà al 10% però creu que en tres o quatre anys es pot multiplicar ja que el cost dels combustibles fòssils augmenta cada any de manera sostinguda. Un altre dels punts forts és que l'Ajuntament podrà controlar el cost de la matèria prima ja que serà el Consorci d'Espais d'Interès Natural (CEINR), presidit pel mateix alcalde de Ribes, qui vendrà a l'empresa adjudicatària l'estella forestal. L'altre gran objectiu és, segons l'alcalde ribetà, aconseguir gestionar els boscos i generar ocupació en aquest sector.