Reconeixen al ribetà Josep Vigo amb el premi Medi Ambient 2010

Per la seva trajectòria d'estudi i protecció de la biodiversitat botànica

Redacció
04 de juny de 2010
Francesc Baltasar va entregar el premi Medi Ambient a Josep Vigo.
Francesc Baltasar va entregar el premi Medi Ambient a Josep Vigo. | DMAH
Francesc Baltasar va entregar el premi Medi Ambient a Josep Vigo. Foto: DMAH

El ribetà Josep Vigo i Bonada, catedràtic jubilat de la Universitat de Barcelona, ha estat reconegut per la Generalitat de Catalunya amb el premi Medi Ambient 2010. El guardó, que va entregar aquest dijous el conseller Francesc Baltasar, ha volgut reconèixer la seva trajectòria encaminada a la protecció i millora del medi ambient en el camp de la botànica.

Els premis Medi Ambient signifiquen un reconeixement especial a aquelles persones i entitats que han contribuït a conèixer, difondre, protegir o millorar el medi ambient a Catalunya amb les seves accions concretes o amb la seva trajectòria. En aquesta cinquena edició, que coincideix amb l’Any Internacional de la Biodiversitat, s’ha acordat premiar els àmbits de la conservació de la biodiversitat i de la prevenció i el reciclatge de residus.

Josep Vigo (Ribes de Freser, 1937) ha publicat, individualment o amb els seus col.laboradors,
diversos estudis territorials de flora i vegetació (sobre el massís de Penyagolosa, la vall de Ribes, les valls de Castanesa i Barravés, etc.). Autor del llibre de divulgació científica L’alta muntanya catalana: Flora i vegetació , va iniciar la sèrie 1:50.000 del mapa de vegetació de Catalunya. És coautor, amb Oriol de Bolòs, de la Flora dels Països Catalans , i amb Oriol de Bolòs, Ramon M. Masalles i Josep M. Ninot, de la Flora manual dels Països Catalans .

Vigo, que va ser president de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC entre el 2008 i el 2009, coordina el programa de recerca Flora i cartografia de les plantes i la vegetació de l’IEC. Ha orientat el seu treball científic envers la geobotànica, és a dir, l’estudi de les relacions entre les plantes i el medi, amb un interès especial per la recerca sobre la distribució i l’ecologia de les plantes vasculars (florística), l’estructura i el significat de les comunitats de plantes (fitocenologia), l’anàlisi del paisatge vegetal (fitotopografia) i la cartografia de la vegetació.