Ripoll posa en marxa actuacions per lluitar contra l'eruga del boix

​Els serveis de jardineria, realitzen tractaments insecticides a diversos punts de la localitat

La façana de l'Ajuntament de Ripoll, plena de papallones del boix, en una foto d'arxiu
La façana de l'Ajuntament de Ripoll, plena de papallones del boix, en una foto d'arxiu | ACN
Redacció
08 d'agost de 2020, 11:26
Un any més, amb l’arribada del bon temps, els  boixos de Ripoll es tornen a veure afectats per les erugues defoliadores del boix (Cydalima perspectalis). "Aquesta és una plaga que ens va sorprendre l’any passat per l’elevat nombre d’exemplars que es podien veure arreu, sobretot de les papallones que als vespres volaven l’entorn de qualsevol llum", reconeix el consistori.

Per tal de combatre la plaga. el servei de jardineria contractat per  l’Ajuntament, en aquest cas la Fundació MAP,  porta a terme tractaments insecticides als boixos de titularitat municipal. Concretament aquests dies s’ha actuat als boixos de les jardineres del carrer Progrés, del parc de l’Estació, a les tanques de Cal Déu i a les jardineres de la plaça 1 d’octubre. Aquests tractaments es fan periòdicament, seguint el calendari establert, per intentar erradicar una plaga resistent i devastadora.

Es recomana a tots els veïns que apliquin tractaments als boixos dels seus jardins particulars, si volen protegir-los de la plaga. El tractament dels boixos es pot encarregar a un servei de jardineria o bé es pot adquirir el producte (preferiblement ecològics i no agressius per a altres espècies) amb totes les precaucions i eines necessàries aplicar-lo nosaltres mateixos.  Un cop aplicat el producte caldrà repetir el tractament quan tornin a aparèixer.


La papallona del boix és un insecte originari d’Àsia que en el seu estat larvari s’alimenta de les fulles del boix. L’any 2007, es va detectar per primera vegada en el sud-oest d’Alemanya, des d’on s’ha anat estenent pels països veïns del centre i sud d’Europa. L’any 2014, es va identificar per primer cop a Catalunya, concretament a Besalú. A partir d’aquí, ha seguit una progressió típica d’una espècie amb alta capacitat invasora portant a afectar pràcticament la totalitat de la Garrotxa i bona part de les comarques adjacents, entre elles el Ripollès on va aparèixer de forma massiva l’estiu passat.

- Uns consells per actuar contra la papallona del boix