Els tortells se 'salven' de quedar-se sense rei ni fava

Publicat el 05 de gener de 2009 a les 16:06
 
La crisi econòmica no sembla haver afectat les vendes de tortells de Reis, segons han confirmat els diferents gremis de pastissers catalans, que esperen igualar les xifres de l'any passat. En total, es vendran uns 960.000 tortells, dels quals entre 125.000 i 135.000 a les comarques gironines.

Seguint un costum pagà, la tradició marca que durant el dinar del dia de Reis o el sopar de la nit anterior es menja aquest dolç. Un cop tallat, cada comensal n'ha de menjar un tros. A qui li toqui la fava haurà de pagar el tortell mentre que qui es faci amb la sorpresa, serà coronat rei, amb la corona daurada que acompanya el tortell. Aquest any, la normativa europea no ha posat en perill la tradició, ja que s'ha considerat que aquests objectes no són joguines.

El president del Gremi de Pastissers de les comarques gironines, el ripollès Josep Costa, ha explicat que afortunadament s'ha decidit excloure aquesta tradició de la normativa però també ha explicat que ja s'havien pensat algunes fórmules per poder acomplir-la, com ara posar la fava cuita embolicada en paper d'alumini i substituir el rei amb una cirereta. La normativa, però, no ha obligat a modificar la tradició i la fava i la sorpresa continuaran en el seu interior com s'ha vingut fent fins ara.

Els tortells de Reis que es troben a les pastisseries s'elaboren de forma artesanal i es fan un dia abans de la seva posada en venda per mantenir la qualitat d'aquest dolç. Actualment se'n fan de diferents varietats –farciments amb nata, crema o trufa- si bé el de massapà amb fruites confitades al damunt és dels més venuts. Les vendes d'aquest dolç estan molt condicionades pel temps, segons explica Costa, i per tant les previsions d'aquest any apunten cap a una bona campanya. 'Tenim la sensació que ens anirà bé; la gent espera a l'últim moment i per tant compraran el tortell entre aquest dilluns o demà dimarts'.