La CUP de Ripoll retira dues plaques franquistes i les entrega a la Guàrdia Civil en una acció reivindicativa

Les plaques eren del Ministerio de la Vivienda i estaven col·locades a la carretera de Barcelona i al carrer Monestir | Aquesta acció reivindicativa dels cupaires va encaminada a fomentar la participació en la vaga general convocada per aquest dimecres

Publicat el 07 de novembre de 2017 a les 22:13
La CUP de Ripoll s'ha conjurat per eliminar qualsevol reminiscència del franquisme que quedi al municipi. Per aquest motiu, aquest dimarts al vespre diversos membres de la formació de l'esquerra independentista s'han trobat a davant de l'oficina de La Caixa de la carretera Barcelona per fer una acció reivindicativa. Els cupaires han retirat dues plaques franquistes del Ministerio de la Vivienda i les han portat a la caserna de la Guàrdia Civil per entregar-les als agents que hi havia fent guàrdia en aquell moment.

Una de les dues plaques que s'han retirat estava situada al carrer del Monestir; mentre que l'altra es trobava a pocs metres de l'oficina de La Caixa. Un dels simpatitzants de la CUP s'ha enfilat a una escala i l'ha pogut despenjar de la paret utilitzant una palanca. Un cop ha acabat d'enretirar-la l'ha mostrat als mitjans de comunicació presents amb molt d'orgull. Ministerio de la Vivienda: Instituto Nacional de la Vivienda. Esta casa está acogida a los beneficios de la Ley de 15 de Julio de 1951 és el text que s'hi podia llegir, el qual anava acompanyat amb l'emblema associat al feixisme del jou i les fletxes.
 

Un dels membres de la CUP retirant la placa franquista de la carretera Barcelona Foto: Isaac Muntadas


Després d'aquesta acció, els membres de la CUP s'han desplaçat a peu fins a la caserna de la Guàrdia Civil del municipi, situada a menys de 200 metres d'on es trobaven, i han deixat les dues plaques a davant de la porta principal amb un ram de clavells entremig. En aquell moment, un agent ha sortit a fora al patí sense creuar la tanca d'entrada al recinte per veure què passava. Amb un to educat, els membres de la CUP li han dit que els hi entregaven les plaques perquè ja no les volien a Ripoll. El Guàrdia Civil les ha agafat i parlant amb castellà ha contestat que ''us podeu quedar les flors''. Tot seguit, ha entrat cap a dins de la caserna amb el ''regal'' i ha comentat la jugada amb un company.
 

Les dues plaques franquistes amb el ram de clavells a davant l'entrada de la caserna de la Guàrdia Civil a Ripoll Foto: Isaac Muntadas


Memòria històrica i suport a la vaga

El regidor de la CUP al consistori, Santi Llagostera, ha explicat que aquesta acció s'ha dut a terme arran d'una moció de memòria històrica, aprovada per unanimitat, en què s'hi incloïa retirar tots els símbols feixistes de Ripoll. Precisament, al bressol de Catalunya encara hi quedarien una sèrie de plaques de ceràmica franquistes a les cases barates d'Ordina i dos recordatoris (un pilar i una creu) anant cap a Vic a prop de la zona de Terradellas. Llagostera ha apuntat que el consistori ripollès tarda massa a implantar les mocions que aprova. Per això, des de la CUP, cansats d'esperar, han decidit treure les plaques mitjançant una acció ''pacífica i democràtica'' perquè, segons Llagostera, Ripoll és una població situada dins de la República Catalana i ''ens sembla que havíem de fer això com un acte cívic de dignitat humana''.

El número dos de la CUP, Aitor Carmona, ha comentat que aquesta acció reivindicativa també ha de servir per animar a la gent perquè participi a la vaga general d'aquest dimecres. Sobre les plaques, Carmona ha dit que símbols d'aquest tipus ja no tenen cabuda a Ripoll i que al final ''el feixisme ve acompanyat de la mà de la brutalitat policial'', referint-se de forma indirecta als esdeveniments de l'1-O. El membre de la CUP ha dit que és un acte que no deixa de ser ''simbòlic'', però alhora també és ''significatiu''.

Sobre la moció de la memòria històrica, Carmona ha assenyalat que han tret les plaques ells mateixos perquè sabien que l'Ajuntament no compliria aquest acord. El portaveu cupaire ha revelat que el consistori ja va enviar un requeriment a la propietat perquè la despengés de la façana, però aquesta no ho va fer. ''Com que sabíem que l'Ajuntament no ho trauria, ho hem fet nosaltres'', ha sentenciat. Carmona també s'ha referit al procés participatiu per canviar el nom del carrer del General Sánchez Fuensanta recordant que l'equip de govern ''ha incomplert la seva promesa de canviar-lo abans d'acabar els dos primers anys del mandat''. Tot i així, el número dos de la CUP ha reconegut que sembla que ara aquesta iniciativa tirarà endavant i ha desitjat que aquest procés participatiu per triar el nou nom de carrer culmini amb èxit.
 

L'agent de la Guàrdia Civil s'ha endut les dues plaques a dins de la caserna Foto: Isaac Muntadas