
Aquest dimarts el vespre el santjoaní Albert Bosch i el ribetà Carles Gel viatgen cap a Punta Arenas, a Xile, com a preludi de l'inici de l'expedició Pol Sud 1911-2011. L'objectiu dels dos principals aventurers del Ripollès és ser els primers catalans en arribar al pol sud de manera autosuficient.
Des de Punta Arenas Bosch i Gel es desplaçaran a Hercules Point, a la costa antàrtica, on iniciaran el recorregut cap al pol sud entre el 28 i el 31 d’aquest mes. Està previst que assoleixen l'objectiu a l'entorn del 14 de desembre, just quan es compleixi el centenari de l’arribada del primer home, el noruec Roald Amundsen.
Una de les característiques de l'expedició de Bosch i Gel és l'autosuficiència integral. És a dir, que els aventurers del Ripollès hauran d’arrossegar un trineu carregat amb uns 130 quilos de pes cadascú al llarg de 1.200 quilòmetres. Es desplaçaran amb esquís i sense l’ajuda d’estels (kites) per no utilitzar cap ajuda extra més enllà del seus propis mitjans.
Està previst que la travessa duri 45 dies però portaran aliments per 65 si les condicions meteorològiques són adverses. En total, uns 83 quilos de menjar entre sopes, pasta liofilitzada, embotits i formatges envasats al buit, productes energètics, complements per begudes, ja que l’aigua la fondran directament del gel, dolços, galetes, xocolata, torrons, fruits secs, cafè, té i llet en pols.
Albert Bosch i Carles Gel afronten el desafiament amb la convicció d’estar preparats físicament i mentalment, i de tenir la capacitat estratègica per saber gestionar els moments crítics i poder realitzar la travessia amb moltes garanties d’èxit. És, segons admeten, el major repte al qual s'han enfrontat mai.
La travessia es podrà seguir al minut gràcies al sistema Racetracker a través del web de l'expedició.
[vimeo]30368906[/vimeo]