L'hotel restaurant Abbatisa ha permès recuperar un espai que portava tancat des dels anys 90 quan hi havia una fonda. Està just enganxat a l'ermita de Sant Antoni, un indret molt estimat pels veïns de Sant Joan per fer-hi trobades i excursions. El restaurant va obrir portes aquest juliol i hi ha hagut una bona resposta de públic durant tot l'estiu. La responsable del projecte fa una valoració molt positiva d'aquesta arrencada i reconeix que un dels reptes serà "trencar l'estacionalitat" en una comarca on l'estiu és on hi ha més activitat turística. La celebració d'esdeveniments per a empreses o celebracions de gran format com ara casaments són alguns dels usos estratègics per a l'espai. Actualment obren de dijous a diumenge.
La responsable remarca que aquest és un projecte d'economia social que busca donar oportunitats a persones en situació de vulnerabilitat. Per això tenen un equip de professionals que els acompanyen a la vegada que el projecte també fa la funció formativa dins del Centre Especial de Treball CETMAP de la Fundació MAP. "Volem donar una vida digna a les persones i també oferir una tasca formativa", afirma Andrés, que afegeix que alguns dels deu treballadors hi estaran durant un temps fins a passar a l'empresa ordinària".
A banda del nom femení –'Abbatisa' és abadessa en llatí i ret homenatge als orígens de la localitat-, compta amb un equip dominat per dones. Dels 8 treballadors, només dos són homes. Un d'ells és Jordi Solanellas, cap de sala i cohesionador del treball de centre especial. Destaca que el restaurant hotel és una "oportunitat" per guanyar en polivalència en un entorn de "pau i tranquil·litat" que també es transmetrà al client. "El fet de començar de zero també ha permès que tothom se'l senti seu i les opinions són totes importants i el dia a dia es va aprenent segons el tipus de client que ve, el treball es fa entre tots", afegeix.

La cuina del restaurant Foto: ACN (Lourdes Casademont)
Els entorns i vistes a les muntanyes és un altre factor diferencial, però també treballar en un patrimoni preservat que està just al costat de l'ermita. "S'han recuperat elements de la casa i també s'han fet ampliacions amb arcades molt complicades de fer -obra de l'artista i arquitecte Francesc Fajula- amb pedra recuperada i amb pigments a parets naturals que ens diferencien", detalla.
Productes de temporada i cuina catalana
L'oferta gastronòmica se centra en la cuina catalana i el producte de proximitat amb la missió de recuperar antigues receptes i donar-li un toc de modernitat, segons paraules de la cap de cuina, Anna Puixeu. Des del seu punt de vista, cal posar en valor "el que passa" dins una cuina: "Posen en pràctica la flexibilitat, la gestió de recursos i del temps, la improvisació perquè cada dia és diferent". Unes habilitats, diu, que potser no sabien que tenien i, "amb una mica més de paciència o insistint una mica més es demostra que ho poden fer". El treball en equip i l'actitud, són valors indispensables, remarca.Pel que fa a la part d'hotel, que encara no s'ha pogut posar en marxa perquè falten els últims permisos, en total hi ha catorze habitacions i un apartament adaptat a persones amb mobilitat reduïda.