Presenten la futura Llei d'acollida de nouvinguts als alcaldes del Ripollès

Publicat el 16 de juliol de 2008 a les 18:52
 
En el marc d'una reunió amb alcaldes de la comarca, Amorós ha destacat el treball en polítiques de ciutadania que es desenvolupen des del Pla Territorial de Ciutadania i Immigració del Ripollès, un projecte que dóna cobertura a totes les poblacions de la comarca. Aquest Pla té per objectiu contribuir a la plena integració de les persones immigrades i es basa en tres línies principals de treball: programes que treballen l'interculturalitat en l’àmbit escolar, polítiques que fomenten l’autonomia de les dones immigrades i, per últim, programes que garanteixen que gairebé el 100% de les persones nouvingudes passin pel circuit d'acollida. El Consell Comarcal del Ripollès ha rebut una subvenció enguany de 81.387 euros per dur a terme totes aquestes actuacions.
 
El secretari per a la Immigració ha exposat el moment actual del Pacte Nacional i de la Llei d'Acollida en una reunió amb Núria López, alcaldessa de Campdevànol; Esteve Pujol, alcalde de Camprodon; Teresa Jordà, alcaldessa de Ripoll; i Paquita Pastoret, alcaldessa de Vilallonga de Ter. També ha assistit a la reunió el president del Consell Comarcal del Ripollès, Enric Pérez.
 
El Pacte Nacional i la Llei d'acollida
El Govern treballa des de juny de 2007 per assolir el Pacte Nacional per a la Immigració. Després de fer la diagnosi i dur a terme la fase consultiva i la participativa, ja s’ha iniciat la fase de negociació amb els agents de la mesa de negociació (partits polítics, patronals, sindicats, entitats municipalistes, diputacions i agents socials de referència en l’àmbit) per tal d’arribar a un consens sobre el document de Bases del Pacte Nacional per a la Immigració, un pacte per viure junts i juntes.
 
El procés que segueix el Pacte acaba de tancar una fase participativa que ha generat 2.400 propostes. La majoria de les aportacions rebudes valoren positivament el document de bases del pacte i la seva oportunitat en el temps però, a més a més, hi fan noves aportacions que s’han incorporat en part al document de negociació del Pacte.
 
Tant el Pacte com la futura Llei d'Acollida consideren indispensable la creació d’un servei d’acollida universal que garanteixi el coneixement de la societat d’acollida, de la llengua catalana i de l’entorn laboral. Així mateix el Departament d’Acció Social pretén generalitzar i garantir la continuïtat de les bones pràctiques que s’estan fent al territori, ampliar la seva cobertura a tots els municipis i comarques, i dotar de garantia legal i dels recursos suficients les polítiques d'acollida i integració.