Un jove camprodoní publica els resultats de la tesi a una prestigiosa revista científica

La investigació d'Arnau Busquets, publicada a “Nature Medecine”, obre la porta a tractar amb fàrmacs la síndrome del cromosoma X fràgil, la segona malaltia mental d'origen genètic més freqüent

Publicat el 04 d’abril de 2013 a les 13:00
El camprodoní Arnau Busquets centra la seva investigació en el sistema endocannabinoide- Foto: ElRipollès.info

El jove camprodoní Arnau Busquets realitza la seva tesi al Laboratori de Neurofarmacologia-NeuroPhar de la Universitat Pompeu Fabra. La recerca se centra en el denominat sistema endocannabinoide que, com el seu nom indica, és on actua el cànnabis i que entre altres qüestions regula la memòria, dolor i ansietat. Busquets, que està en la recta final de la tesi, acaba de publicar com a primer autor els resultats de la seva investigació que obre la porta a tractar farmacològicament el síndrome del cromosoma X fràgil, la segona malaltia mental d'origen genètic més freqüent. Ho ha fet a la Nature Medecine, una prestigiosa revista científica.

El sistema endocannabinoide és neuromodulador i regula aspectes com la memòria, el dolors i l'ansietat. En els darrers anys, segons explica Arnau Busquets, s'havia demostrat que estava alterat en aquelles persones que patien el síndrome del cromosoma X fràgil. De fet, a banda d'endarreriment mental i dèficits cognitius un dels principals efectes d'aquesta malaltia, provocada per una mutació del cromosoma X, és la menor sensació de dolor. Això pot provocar per exemple, la tendència a autolesionar-se.

La recerca de Busquets s'ha centrat en provar fàrmacs que actuïn sobre aquest sistema i, per tant, puguin reduir els efectes de l'enfermetat. Ho ha fet a partir d'extreure el gen que regula aquests comportaments en ratolins. En els experiments s'ha utilitzat el Rimonabant, un medicament que en el seu moment es va provar en humans per reduir l'obesitat però que es va acabar descartant pels seus efectes secundaris. Es tracta precisament d'un antagonista selectiu dels receptors cannabinoides.

El jove camprodoní explica que els resultats “es podrien aplicar a les persones”. Tanmateix, com en bona part de la ciència, hi ha molta distància entre la investigació i la posterior aplicació. “Cal molt temps i, sobretot, molts diners” explica Busquets que espera que tot plegat obri la porta a nous estudis que realitzin grups especialitzats en tractaments amb humans.

Continua la carrera investigadora a l'estranger

La investigació d'Arnau Busquets s'ha publicat a la Nature Medecine, una revista especialitzada del grup Nature –la més prestigiosa a nivell científic-. El treball, que ha estat possible gràcies al finançament de la Fundació la Marató de TV3, l'ha signat conjuntament amb Maria Gomis, Thomas Guegan, Rafael Maldonado i Andrés Ozaita, del mateix equip que el jove investigador camprodoní, i ha comptat amb la col·laboració de grups de recerca del Centre de Regulació Genòmica (CRG) (Carme Agustí i Mara Dierssen), l'IMIM (Antoni Pastor i Rafael de la Torre) i la Universitat del País Basc (Susana Mato, Alberto Pérez i Carlos Matute).

Es tracta del tercer article científic que sorgeix de la tesi de Busquets que, una vegada els compili amb una introducció i les preceptives conclusions generals, ja es podrà doctorar. El seu objectiu és continuar la carrera científica a l'estranger i precisament aquests dies està realitznant les sol·licituds per aconseguir una beca de postdoctorat. On anirà encara no ho sap però no descarta l'Estat francès on ja va realitzar una estada a Bordeus.

Nota de premsa de la Universitat Pompeu Fabra

Article "Targeting the endocannabinoid system in the treatment of fragile X syndrome"





[tv3]/videos/4518875/[/tv3]